23948sdkhjf

Svækkede ældre kan miste retten til at dø i fred

Svækkede ældre mister retten til at sige nej til at blive genoplivet, hvis de eksempelvis falder om med hjertestop på et plejehjem.
Det er konsekvensen af en ny vejledning fra Styrelsen for Patientsikkerhed, vurderer en række organisationer overfor Altinget.

Kun hvis ældre har en sygdom som for eksempel en fremadskridende kræftform, kan de få lov at frabede sig genoplivning.
Anna Wilroth er seniorkonsulent i Ældre Sagen og kalder den nye vejledning "dybt bekymrende":
- Det er urimeligt, at man ikke kan få lov til at sove stille ind i stedet for at skulle igennem en voldsom genoplivning og måske et uværdigt forløb, siger hun til Altinget.

I et høringssvar kritiserer foreningen den nye vejledning for at ændre ældres retsstilling. Også et høringssvar fra Danske Patienter problematiserer, at vejledningen "reelt har indskrænket patienternes selvbestemmelse.

I den nye vejledning slås fast, at "almen alderdomssvækkelse alene giver derfor ikke mulighed for at fravælge forsøg på genoplivning", mens der i den tidligere vejledning for en ”habil ældre borger” var mulighed for at fravælge genoplivning i situationer ”med tydelig fremadskridende fysisk sygdom eller svækkelse” i dialog med en læge.

Anna Wilroth påpeger, at Ældre Sagen får mange henvendelser om emnet:
- Det fylder enormt meget. Vores medlemmer er meget optagede af, hvordan de sikrer en værdig afslutning, både for sig selv og for nære pårørende.
Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) vil ifølge Altinget kæmpe for retten til at fravælge genoplivning: - Jeg vil da arbejde for, at de ældre naturligvis skal kunne bestemme selv.

Sundhedsminister Magnus Heunicke svarede 2. september 2019 til Folketinget, at han vil sætte emnet på dagsordenen til næste møde i den etiske kreds, som afholdes i februar 2020. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094