23948sdkhjf

Ældre Sagen stævner kommune for at svigte svækkede ældre

Hjørring Kommune respekterer ikke beboere på ældrecenters rettigheder, mener Ældre Sagen

Ældre Sagen lægger sag an mod Hjørring Kommune i Nordjylland, der ifølge foreningen tvinger svækkede ældre til at flytte fra deres hjem.

Foreningens direktør, Bjarne Hastrup, mener, at kommunen i strid med beboernes lejekontrakter har omdannet plejeboligerne på ældrecentret Havbakken i Tornby til ældreboliger.

- Beboerne er meget stærkt svækkede og har en lejekontrakt til en plejebolig.

- Det er drastisk, at kommunen fjerner det faste personale med henblik på indirekte at presse beboerne fra plejehjemmet til et andet sted. Det er alt for brutalt gjort, og derfor vil vi gerne én gang for alle have fastslået, at kommunen skal overholde landets love, siger Bjarne Hastrup.

I halvandet år har beboere på plejecentret nægtet at flytte. Og de har kæmpet for deres ret til at blive boende under uændrede forhold.

Men 1. november forsvandt det faste personale på Havbakken. Siden da har beboerne måttet nøjes med hjemmehjælp. Der bor stadig cirka ti beboere ved Havbakken, som har nægtet at flytte.

Ifølge Bjarne Hastrup har den planlagte omlægning til ældreboliger med hjemmepleje ført til, at beboerne føler, at de presses ud af deres hjem, så de kan få den pleje, de har været vant til.

Modsat plejeboliger har ældreboliger ikke personale døgnet rundt. Derfor er boligerne egnet til ældre, der kan klare sig i egen bolig uden døgndækning.

- Det er en væsentlig ringere pleje og behandling, de ældre får, og det skaber utryghed. Man reducerer også hele det netværk, der er om en beboer, når man er på et plejehjem, der sikrer mod ensomhed, siger Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen vil derfor have retten til at vurdere, om Hjørring Kommunes omdannelse af plejeboliger til ældreboliger er ulovlig.

- Vi vil gerne sikre, at denne måde at behandle ældre på ikke breder sig til andre kommuner, siger direktøren.

Borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) mener bestemt ikke, at de ældre bliver svigtet. Tværtimod er normeringen blevet væsentlig bedre, påpeger han.

- Nu er der en fast nattevagt til cirka fem beboere. Før var der en nattevagt til 32. Vi kan bare ikke garantere, at det hver evig eneste gang er det samme personale.

- Så vi leverer så rigeligt det, vi skal. De ældre får den pleje, som de er visiteret til, siger Arne Boelt.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078