23948sdkhjf

Reglerne strammes: 14.500 ansatte skal være røgfrie

14.500 ansatte i Region Nordjylland må ikke længere ryge i arbejdstiden. Det sker for at fremme sundheden på en af de helt store arbejdspladser i landsdelen.

Lige nu er det tilladt for ansatte at ryge, hvis man går uden for sygehuset, regionshuset eller en anden af regionens institutioner, men fra 1. januar bliver det altså helt forbudt, når der indføres røgfri arbejdstid.

Ikke den store forskel

Tiltaget følger op på Danske Regioners beslutning om at indføre røgfri arbejdstid, og den lægger sig i sporet af flere kommuner, der allerede har indført røgfri arbejdstid. Blandt medarbejderne i regionen er der fuld opbakning til røgfri arbejdstid.

- For os er der ikke den store forskel. Der kommer til at stå arbejdstid i stedet for arbejdssted, siger Bente Yder, næstformand i regionens hovedsamarbejdsudvalg og fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Regionshospital Nordjylland.

Lokalt ansvar
Det er den lokale ledelse, som ifølge forslaget har ansvaret for, at reglerne overholdes lokalt.

Overtrædelse af regionens bestemmelser om røg og rygning kan få ansættelsesretslige konsekvenser.

Der skal ske en konkret og individuel vurdering af, hvordan en overtrædelse af bestemmelserne sanktioneres.

Selv er hun erklæret ikke-ryger og kan sagtens finde på at påtale over for gæster på sygehuset i Hjørring, der sniger sig til at ryge en smøg. Hvis hun fremover møder en kollega, der ryger i arbejdstiden, vil hun også minde om, hvad reglerne siger.

Men stramningen får ikke den helt store betydning ude på gulvet blandt de ansatte, vurderer Bente Yder:

- Da regionshospitalet for et par år siden spurgte de ansatte, hvor mange der røg i arbejdstiden - uden for sygehusets område - var det under 10 personer. Det tal skal ses i lyset af, at der er 1700 ansatte på sygehuset, så problemet er ikke stort.

Værdier i stedet for kontrol

Regionens retningslinjer for røgfri arbejdstid lægger op til at "skabe en ramme for handling, i tilfælde af overtrædelse af Region Nordjyllands bestemmelser på røgområdet".

- Men vi har ingen planer om at indføre kontrolsystemer for at tjekke, om folk ryger i arbejdstiden. Vi arbejder inden for den værdipolitiske ramme, og vi har tillid til, at de ansatte overholder de rammer og retningslinjer, der gælder for regionen, siger regionsdirektør Christian Boel, der formand for hovedsamarbejdsudvalget.

Retningslinjerne fastslår også, at medarbejdere, der i kraft af deres overenskomst betaler for deres middagspause, stadig har lov til at ryge i arbejdstiden. Forudsat, at de bevæger sig uden for den matrikel, de arbejder på, og at de skifter til eget tøj og skifter om igen, når smøgtrangen er stillet. En forvandlingsnummer de har 29 minutter til at udføre.

Hvad med snus?

Men alle spørgsmål om betydningen af de nye regler er ikke afklaret endnu. De skal udpindes i en "implementeringsplan". For eksempel kan regionsdirektør Christian Boel ikke for nuværende svare på, om snus er omfattet af begrebet røgfri arbejdstid.

I retningslinjerne står der, at det gælder "røgproducerende produkter", og snus udvikler ikke røg, men er ikke fremmende for sundheden. Som er begrundelsen for at indføre røgfri arbejdstid.

En andet punkt, der også skal afklares nærmere, er rækkevidden ude i lægepraksisserne.

Der er ingen tvivl om, at ansatte, der arbejder på regionsdrevne lægeklinikker, er omfattet af røgfri arbejdstid. Men gælder det også de privatpraktiserende læger, som regionen har et samarbejde med via overenskomsten med Praktiserende Lægers Organisation?

For regionsdirektør Christian Boel, som ikke selv ryger, er der også et grænseland, for med stillingen i direktionen følger der ingen fast arbejdstid. Så må han overhovedet ryge derhjemme?

- Det kan man sige om mig. For de fleste ansatte gælder der dog en rimelig fast arbejdstid, men der bliver også kørt mellem matrikler og folk tager til møder i København - igen holder vi fast i den værdibaserede tilgang og har tillid til, at medarbejderne overholder de retningslinjer, der gælder.

V-medlem: Vi går for langt

Når spørgsmålet rammer regionsrådets dagsorden, er der ét medlem, som vil være meget skeptisk.

- Jeg kommer ikke til at stemme for det forslag i den form, det har nu. Jeg synes, vi kommer til at gå for vidt i kampen for at få folk til at stoppe med rygning og glemmer, at det faktisk er et individuelt valg, siger Martin Bech (V).

- Vi er langt ude over problemer med medarbejdere, som ikke er tilgængelige, fordi de ryger. Det giver sig selv, at man ikke bruger sin betalte arbejdstid på at ryge, men i de pauser, som ikke er betalt, eller hvis man hjemmearbejdsplads, synes jeg ikke er noget, som arbejdsgiveren skal blande sig i, uddyber Martin Bech.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063