23948sdkhjf

Regioner giver sygeplejersker og sosu'er ret til at gå på fuldtid

Danske Regioner har nu taget sagen i egen hpnd: Manglen på sygeplejersker og sosu-assistenter skal blandt andet løses ved, at flere sygeplejersker og SOSU-assistenter kommer på fuldtid.

Det skal blandt andet ske ved hjælp af en ny ret til fuldtid. Det kan måske lyde paradoksalt at man skal have ret til at gå på fuldtid, men faktisk er det i mange af landets regioner og kommuner sådan, at stillinger kun slås op på halv tid - som oftest er forklaringen, at det er nemmere at få vagtordninger til at gå op...

Men det skal være slut nu. Flere skal på fuldtid. Det er ambitionen bag en række nye indsatser, som regionerne sætter i søen. Midlerne i den nye finanslov til 1.000 flere sygeplejersker samt styrkelse af psykiatrien gør det muligt for regionerne at tage en række initiativer på området.

Den nye ret til fuldtid gælder i første omgang for plejepersonale, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Retten betyder, at hvis en sygeplejerske eller SOSU-assistent ønsker at komme op på fuldtid, så skal ledelsen give den pågældende medarbejder lov til det.

- Vi har i regionerne udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. En af vejene til flere hænder er at få flere til at gå fra deltid til fuldtid. Flere på fuldtid vil også gavne arbejdsmiljøet, bl.a. fordi fuldtid sikrer bedre sammenhæng og kontinuitet i opgaveløsningen. Hvis alle sygeplejersker på deltid i regionerne valgte fuldtid, så ville det svare til 3.000 sygeplejersker mere, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

I dag er knap halvdelen af regionernes ca. 38.000 sygeplejersker ansat på deltid. For de ca. 8.300 SOSU-assistenter gælder det for 45 procent. En tidligere undersøgelse har vist, at 10 procent af sygeplejerskerne på deltid har et ønske om at komme op på fuldtid.

ET OPGØR MED DELTIDSARBEJDSPLADSER
Udover den nye ret opfordres alle regioner til at indskærpe, at stillinger fremover skal slås op som fuldtids- og ikke deltidsstillinger.

- Der er ikke stor ledighed blandt sundhedspersonale, så der skal gøres en indsats for at omsætte målsætningerne til flere hænder. Vi vil gerne sikre, at normen bliver fuldtidsansættelser, men i sidste ende er det jo op til den enkelte medarbejder selv at vælge. Vi vil dog gerne gøre vores del og tilbyde spændende og udviklende arbejdspladser med en ret til fuldtid, siger Stephanie Lose.

Initiativer, der skal hjælpe med at nå målet om at ansætte i alt 1000 flere sygeplejersker på sygehusene i 2020 og 2021:

  • Der etableres en ret til fuldtid fra 2020. Retten gælder i første omgang plejepersonalet på de regionale arbejdspladser.
  • Alle regioner opfordres til at indskærpe, at alle stillinger skal opslås på fuldtid.
  • Regionerne opfordres til at prioritere de ekstra midler, som er afsat i finansloven, til områder eller funktioner, hvor der ønskes en ekstra indsats (fx akutmodtagelser, medicinske eller psykiatriske afdelinger).
  • Der indføres bedre introduktionsforløb for nyuddannede, herunder tid til oplæring i den første del af ansættelsen.
  • Sammen med regionerne skal der tages initiativer, der kan skabe bedre sammenhæng i praktikforløb med henblik på at mindske frafaldet på uddannelserne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08