23948sdkhjf

Jagt på medarbejdere får private aktører til at uddanne egne folk

De to private plejevirksomheder Kær.dk og Privatpleje og Omsorg har rundet en milepæl idag, hvor de har sendt et hold sosu-elever i mesterlære og dermed på sigt optimeret deres egen stab - det er nemlig ufaglært arbejdskraft fra de to virksomheder, der er kommet på skolebænken.

I alt 17 ufaglærte medarbejdere er en del af det nye hold, der uddannes til SOSU-hjælpere i Kær.dk's regi. SOSU-skolen i Holstebro (Social- og Sundhedsskolen) Herning) står for uddannelsen, ligesom skolen stiller undervisere til rådighed.

To af eleverne kommer fra Privatpleje og Omsorg. Herfra kommer også den yngste på 19 år og den ældste på 61 år. På holdet er en enkelt mand fra Kær.dk, der dermed har sendt ialt 14 medarbejdere på uddannelse. 

Det var direktør for Kær.dk, Dorthe Lund, der i efteråret tog en beslutning om, at virksomhedens gode og ufaglærte medarbejdere skulle tilbydes en uddannelse. Som noget helt særligt står Kær.dk for grundforløbet. Eleverne er ansat med løn i 37 timer om ugen på en to-årig kontrakt og skal i skole to dage ugentligt.

- Det er ofte sådan, at man i denne branche arbejder 30 timer, så nogle af eleverne går faktisk op i løn. Og de skal ikke klare sig for en SU, for halvdelen af tiden kører de jo stadig for os, siger Jannie Lund Gade, HR- & kommunikationschef .

Mange ufaglærte er beskæftiget inden for SOSU-branchen, for at kunne få vagtplanerne til at gå op. Men uanset hvor dygtige de ufaglærte er, så er Kær.dk forpligtet til - overfor de respektive kommuner, de arbejder i - indenfor et års ansættelse at have en uddannelsesplan klar for de ufaglærte.

Social- og sundhedsskolen har flere gange luftet tanken for Kær.dk om at lave en ny mesterlære, men det er strandet på, at der ikke kunne skaffes elever nok fra Herning, Holstebro, Struer, Lemvig og Skive. Men så var det, at Dorthe Lund tog en beslutning, som hun erkender, har givet hende nogle søvnløse nætter.
- Prognosen siger, at der måske er sosu-hjælpere nok i 2028, men det kan vi jo ikke vente på. Vi ekspanderer og har brug for endnu flere medarbejdere. Så jeg sagde til social- og sundhedsskolen, at okay, så kunne vi i Kær.dk da selv skaffe elever nok til et hold, fortæller hun og tilføjer:
- Ja, jeg lagde da hovedet på blokken her første gang, men det er bestemt vores mål, at vi også fremover vil levere elever til uddannelsen. Vi ser Kær.dk som et kvalitetsstempel, så vi har besluttet os for ikke bare at se passive til, men tage et ansvar og gøre en investering. Det er da et stort projekt at kaste sig ud i, men det er også lidt fedt at være de første og vise vejen, siger Dorthe Lund.

Uddannelsen, der tager 20 måneder, er den første af sin art i i Danmark. Kær.dk har ansvaret for grundforløbet fra 20. januar til slutningen af juni, hvor alle skal til eksamen. På grundforløbet skal de fleste have naturfag og nogle skal også have dansk. De går i skole i deres egen klasse onsdag og torsdag.

Indehaver af Privatpleje og Omsorg, Gitte Sundstrup Nielsen, siger til Magasinet Pleje, at hun ser dagen i dag som en stor dag:

- Uddannelsen er god for vores medarbejdere og den er god for os, der har svært ved at tiltrække arbejdskraft - ligesom alle andre private såvel som kommunale aktører på markedet. Udgangspunktet med mesterlæren er godt, fordi alle elever har praktisk erfaring., Vi kan kun håbe, at nogle af kommunerne også sender deres ufaglærte medarbejdere på uddannelse på et - forhåbentlig - nyt hold, siger Gitte Sundstrup Nielsen.

Kær.dk er et privat plejefirma, der yder pleje og praktisk hjælp i Holstebro, Skive og Lemvig Kommune og har 170 medarbejdere. 
Privat Pleje & Omsorg blev grundlagt i 2010, under navnet Privathjælpen. I dag er Privat Pleje & Omsorg et veletableret firma med tre afdelinger og flere end 100 ansatte, som leverer pleje og praktisk hjælp til borgere i Herning og Ikast-Brande kommune.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079