23948sdkhjf

Høns og haver til kamp mod demens

Ophold i grønne områder og adgang til dyr virker rehabiliterende. Men kan man kombinere de to ting, så kombinationen har gavn for mennesker med demens?

Det skal et nyt projekt fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet undersøge. Her vil man kigge på, hvordan plejecentres grønne udeområder designes, så de har en rehabiliterende effekt på ældre med demens.

Projektet hedder DeRUde (Dementes Rehabiliterende Udeområder) og gennemføres i samarbejde med Københavns Universitet og Odense Universitetshospital (OUH). Velux Fonden støtter projektet med knap to en halv million kroner.

Hvert år diagnosticeres ca. 8.000 ældre med demens, hvor Alzheimers sygdommen er den hyppigste årsag. Det anslås, at 4-5 % af den danske befolkning over 65 år har Alzheimers, og tallet er stigende.

- Både dansk og international forskning viser, at ophold i grønne områder, forløb i terapihaver, naturbaseret terapi samt kontakt med dyr har en rehabiliterende effekt på ældre med demens i form af blandt andet nedsat irritabilitet og aggression samt øget livskvalitet, fortæller postdoc Tanja Schmidt fra Syddansk Universitet.

Men hvordan indrettes de grønne udeområder, så de bedst muligt imødekommer de ældres, de pårørendes og plejecentrenes behov? Og hvordan sikres, at de nye udeområder tages i brug og samtidig bliver en integreret del af hverdagslivet og den rehabiliterende indsats for plejehjemsbeboere med demens?

- Det nye og særlige i projektet er, at vi har samlet et tværfagligt forskerteam med både landskabsarkitekter, fysioterapeuter samt forskere og praktikere fra sundhedsområdet, at vi arbejder ud fra forskningsevidens, når vi etablerer en have på et demensplejehjem - og at vi undersøger effekten af indsatsen, siger professor og landskabsarkitekt Ulrika Stigsdotter fra Københavns Universitet.

Forskerne fokuserer ikke kun på, at designet skal fremme beboernes livskvalitet. De ser også på, hvordan haven skal bruges - og på hvordan man får implementeret haven, så den kommer til gavn for både beboere, personale og pårørende.

- Vi har brug for viden om effekten af brugen af grønne områder på specifikke adfærdssymptomer og psykiatriske forstyrrelser (BPSD) samt muligheden for at reducere medicinforbruget blandt plejehjemsbeboere med middel til svær demens, supplerer overlæge Lene Wermuth fra Demensklinikken, OUH.

Plejecentre og plejepersonale, pårørende samt plejehjemsbeboere med demens inviteres til at tage del i ideudviklingen, udformningen, implementeringen og vedligeholdelsen af deres nye udeområder. Plejepersonalet vil desuden blive oplært i brugen af haven til rehabiliterende formål. Projektet skal afslutningsvis føre til udviklingen af et inspirationskatalog til danske plejecentre.

Derudover bidrager Svendborg Demensby samt Dagmarsminde Plejehjem i Nordsjælland med erfaringer i forhold til indretning og brug af deres udeområder.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078