23948sdkhjf

FOA: De blæser tallene op

Ny FOA-analyse viser, at visioner om et løft af ældreområdet, er tvivlsomt. Kommunernes budgetter dækker måske slet ikke det stigende antal ældre i 2020.

Læs også: Ny overenskomst sikrer 12 seniorfridage om året

Analysen er lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

- Med økonomiaftalen for kommunerne blev parterne enige om, at der ikke blot skulle være penge til at følge den demografiske udvikling, men også til at udvikle kernevelfærden. Derfor er det skuffende at se, at der endnu engang er lagt op til overforsigtighed i kommunerne, når det kommer til ældreområdet, siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Danmarks Statistik har offentliggjort tal og konkluderer, at der blev tilført 2,4 milliarder kroner til ældreområdet i forhold til året før. Selvom det kunne lyde som om, der er reelle forbedringer af service i vente for borgerne og mere tid til omsorg og pleje for medarbejderne, tager tallet på 2,4 milliarder kroner ikke højde for en række faktorer.

De 2,4 milliarder er i løbende priser. Det betyder, at der ikke er korrigeret for pris- og lønudviklingen. Når man tager det forbehold, er forskellen mellem 2019 og 2020 budgetterne reduceret til 1,2 milliarder kroner, skriver FOA i en pressemeddelelse.

Læs også: FOA aflyser alle kurser, konferencer og arrangementer

"Hvis kommunerne alene skal følge med det stigende antal ældre, kræver det en stigning i udgifterne på omkring en milliard kroner", lyder det fra den faglige organisation.

Men udover den manglende korrektion for prisudviklingen, tager udviklingen fra Danmark Statistik heller ikke forbehold for, at værdighedsmilliarden fra i år overgår til bloktilskuddet – altså til kommunernes generelle tilskud, hvor kommunerne tidligere har modtaget milliarden gennem puljer.

"Når man ikke tager forbehold for omlægningen af værdighedsmilliarden, vil det se ud som om, der er tilført en ekstra milliard kroner til kommunernes økonomi på ældreområdet. Men kommunerne har modtaget de midler siden 2017 gennem puljer," skriver FOA.

- Vi forlanger ikke fuld genopretning på ét år for mange års forsømmelser. Men vi er da alvorligt bekymrede, når man med tallene fra Danmarks Statistik må tvivle alvorligt på, at der bare er budgetteret med penge nok til bare at dække omkostninger ved, at der vil være flere ældre i 2020 end i 2019, siger Thomas Enghausen.

Det er en bekymring, som ældreminister Magnus Heunicke ser ud til at dele. Ministeren er i hvert fald også gået i gang med at analysere på budgettallene.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078