23948sdkhjf

Plejecenter Havbakken tæt på løsning

Hjørring Kommunen tabte en ankesag i Ankestyrelsen om plejecenter Havbakken i Tornby. Ældre Sagen havde indklaget kommunen efter et byrådsflertal havde besluttet at nedlægge Havbakken som plejecenter 1. november 2019.

Læs også: Efter Havbakken-strid: Medvind for projekt friplejehjem i Tornby

Ankestyrelsen ophævede for nylig kommunens beslutning om at give beboere på Havbakken hjemmehjælp i stedet for den hjælp, plejecentrets faste personale gav, før de blev overført til andre kommunale stillinger - eksempelvis i hjemmeplejen, søgte andre job eller blev tilbudt uddannelse med jobgaranti bagefter. Ingen blev fyret forbindelse med byrådsflertallets beslutning.

Siden ankestyrelsens afgørelse torsdag 30. januar har Hjørring Kommune været i kontakt med Ankestyrelsen og med Kommunernes Landsforening (KL).

KL har tilbudt at støtte kommunen i en genoptagelse af sagen. KL mener, at Ankestyrelsen har truffet sin afgørelse på baggrund af forkerte oplysninger.

KL's juridiske chef Pernille Christensen vurderer, at Ankestyrelsen ikke kan kræve, at plejepersonalet er direkte ansat på Havbakken. Personalet kan godt være ansat i hjemmeplejen.

Læs også: Strid om lukning af populært plejecenter: Nu vil kommune placere de ældre på nedlagt afdeling

Hjørring Kommunes har været telefonisk i kontakt med Ankestyrelsen. Der foreligger et referat af telefonsamtalen, hvor Ankechef Pernille Fejfer samt Ankestyrelsens medarbejder Bjarne Djurhuus var i kontakt med Hjørring Kommunes direktør for Sundhed, Ældre og Handicap(SÆH) forvaltningen, Leif Serup, og Line Hessel, myndighedschef i SÆH-forvaltningen.

I referatet slår Ankestyrelsen fast, at dens afgørelse udelukkende handler om, hvorvidt der er sket ændring i den støtte som beboerne på Havbakken modtager efter serviceloven. Det har styrelsen haft svært ved at kunne vurdere ud fra de oplysninger, som Hjørring Kommune oprindeligt sendte til Ankestyrelsen.

Det fremgår af referatet, at Ankestyrelsen ikke har taget stilling til om kommunen er berettiget til at nedlægge Havbakken eller hvor personalet er ansat.

Borgmester Arne Boelt (S) regner med, at sagen nu bliver afgjort ved at Hjørring Kommune beskriver i detaljer, hvilken hjemmehjælp, de beboere modtager, der stadig bor på Havbakken, .

Læs også: Borgmester: Ældresagens formand er ude af trit med vores økonomiske virkelighed

- Det er vores opfattelse, at det, der er vigtigt for Ankestyrelsen, at beboerne får den service, de har krav på efter loven. Det er vi enige med Ankestyrelsen i, siger Arne Boelt.

- Alle får præcis den samme hjælp, som de fik, da Havbakken var plejecenter. Nu får de den bare af hjemmeplejen. Der vil derfor ikke ske nogen ændringer. Vi har faktisk ansat nogle af de tidligere fastansatte på Havbakken i det hjemmeplejeteam, der passer beboerne på Havbakken hver dag, døgnet rundt.

I det første brev til beboerne skrev kommunen, at de ville få den "sædvanlige" pleje, men nu vil kommunen sende et nyt brev til de nuværende syv beboere på Havbakken, hvor man beskriver i detaljer, hvilken pleje, de kan forvente at få.

Der er aktuelt tre faste hjemmehjælpere i dagvagt, tre faste hjemmehjælpere i aftenvagt og en fast hjemmehjælper i nattevagt på Havbakken. Alle medarbejdere møder ind hver dag på Havbakken og opholder sig på Havbakken, indtil deres vagt slutter.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094