23948sdkhjf

Ansatte har ikke tid til frokostpause på plejehjem

Hver tredje ansatte i ældreplejen har ikke tid til at indtage frokosten i ro og mag.

Nu advarer FOA på baggrund af en ny undersøgelse om, at det kan medføre sygefravær at springe frokosten over. Og det er ikke udelukkende fødevareindtaget, det handler om. En hverdag, der er så travl, at man ikke når at spise, er en hverdag, der kan ende i fysiske sygdomme og i stress.

FOA's undersøgelse er lavet på baggrund af besvarelser fra 3.552 FOA-medlemmer.

"De fleste har betalt frokostpause, hvor de skal stå til rådighed for arbejdspladsen. Men hvert tredje medlem (32 procent) står så meget til rådighed, at pausen ryger mindst én gang om ugen. Mere end hver tiende (12 procent) må droppe pausen stort set hver dag," skriver Fagbladet FOA.

Fagbladet har talt med serviceassistent Bettina Lynge, der altid har sin columna-telefon i lommen, når hun holder frokostpause på Hillerød Sygehus. Hun kalder den ‘Spætten’.

- Jeg kan godt mærke, at vi er blevet færre ansatte. Man skal være glad, hvis man får sine 29 minutter på dage, hvor vi er for få til opgaverne. Men pausen betyder ekstra meget, fordi vi har så travlt, siger hun til fagbladet.

Arbejdspres og dårlig bemanding er ifølge undersøgelsen de væsentligste grunde til, at pausen er under pres. Resultatet viser også, at stress er markant mere udbredt hos dem, der ofte må springe pausen over.

- Den enkelte medarbejder vælger måske at springe pausen over, fordi der er meget at lave. Men det sætter pausen under pres, hvis der ikke er fælles retningslinjer om at holde pause, siger Janne Skakon, der ekstern lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

Hos Danske Regioner peger man på, at uforudsete hændelser er umulige at undgå.

- Vi har i nogle tilfælde brug for at trække på de ansatte i deres pauser, fordi vi har nogle meget pressede arbejdspladser i vores sygehusvæsen. Men pausen er en del af det samlede arbejdsmiljø, så arbejdsplanlægning skal sikre, at man kan få spist sin mad, siger Anders Kühnau, chefforhandler for Danske Regioner på overenskomstområdet til fagbladet.

Forbundssekretær i FOA Jens Nielsen er foruroliget over pause-problemet, og han frygter, det kan blive endnu værre.

- Når man arbejder med mennesker, kan det selvfølgelig ske, at man må droppe sin pause. Men bliver det en del af kulturen på arbejdspladsen, så står vi med en meget alvorlig udfordring. For det er usundt ikke at holde pause, og Arbejdsmiljøloven kræver et sundt og sikkert arbejdsmiljø, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11