23948sdkhjf

Win win: Mindre madspild og mere energi går hånd i hånd

Rigshospitalet har testet en ny måde at servere mad på til patienterne: Aftensmaden er portionsanrettet i nye bakker, og resultatet er foreløbig, at hospitalskøkkenet oplever 65 procent midnre madspild og 10 procent større energitilførsel til patienterne.

Maden indeholdt et forhøjet proteinniveau, så selv om nogle af patienterne bad om mindre portioner, øgedes energitilførslen pr. patient i testperioden med 10 % i gennemsnit.

Bent Andreasen, selvstændig business development manager og tidligere funktionschef for Enhed for mad og drikke på Rigshospitalet, var hovedmand bag projektet, som indgik i Bent Andreasens afhandling på MBA-uddannelsen.

- Vi undersøgte effekterne af at erstatte det normale aftensmåltid, hvor maden hentes på en buffetvogn, med portionsanrettet mad, som er tilpasset i forhold til den enkelte patients ønsker, siger Bent Andreasen.

Maden bestilles på en iPad senest en time før spisetidspunktet, og det personlige måltid blev bragt op på afsnittet umiddelbart før spisetid. Alle retter blev afvejet inden opvarmning og servering. Tallerken, suppeskål eller emballage fra dessert blev igen vejet, efter at patienten var færdig med at spise.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt patienterne var det især vigtigt, at patienterne havde valgmuligheder. Muligheden for at vælge både blandt forskellige retter og forskellige portionsstørrelser gjorde, at patienterne var mere tilfredse med aftensmåltiderne – selv om maden var den samme.

- Set både fra en økonomisk og klimamæssig synsvinkel er det en enorm reduktion på 65 % madspild, der blev registreret. Det kan undre mig, at et af landets største og mest indflydelsesrige storkøkkener på trods af disse resultater ikke ønsker at teste resultaterne i en større skala, siger Bent Andreasen.

Ifølge Bent Andreasen har det samme system været i drift i mange år med gode erfaringer på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm og Rikshospitalet i Oslo.

Det er virksomheden Nemco, der har leveret Torus Pak-bakker til portionsanretningerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.06