23948sdkhjf

Ansatte på plejehjem venter på coronatest

Småsløje i ældreplejen må fortsat sygemelde sig, indtil de har vished for, at de er smittefri. Det skyldes, at det kan trække ud med at få foretaget en test.

Ansatte på plejehjem med en let forkølelse eller småondt i halsen risikerer, at de må blive hjemme fra arbejde, fordi de ikke kan blive testet for coronasmitte.

Trods nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der skal sikre, at ansatte i ældreplejen kan blive testet, så har flere plejehjemsledere oplevet, at deres ansatte har fået nej, når de henvender sig.

I Danske Diakonhjem oplyser direktør Emil Tang, at der i øjeblikket er 100 sygemeldte på de 50 plejehjem, organisationen driver. Torsdag blev fire af dem testet og fredag 11.

- Vi har oplevet, at læger og sygehuset ikke har anet, hvor de skulle sende dem hen for at blive testet.

- Det er meget kritisk, fordi det er frontpersonale, der skal tage sig af vores mest svage borgere. Under normale omstændigheder så var langt de fleste gået på arbejde, for de har kun lette symptomer. Nu er de nødt til at blive hjemme, siger Emil Tang.

Fredag var det dog hans indtryk, at der var begyndt at komme mere fart i testarbejdet i blandt andet Region Syddanmark og Region Midtjylland, mens der fortsat var forsinkelser andre steder. 

Også i Dansk Sygeplejeråd har formand Grete Christensen hørt fra medlemmer, der ikke kan blive testet.

- Vi oplever, at mange er blevet afvist og har fået at vide, at det ikke er muligt at få lavet testen, siger hun.

Medarbejdere, der har milde symptomer på coronavirus, skal således blive hjemme. 

Også selv om en test ville kunne sikre en hurtig afklaring af, om de har coronavirus eller blot en let forkølelse.

Det lægger ifølge Grete Christensen et stort pres på kollegerne, som i forvejen løber stærkt.

- De bliver hjemme, fordi det siger retningslinjerne, at de skal. Men de har dårlig samvittighed, fordi kollegerne så må løbe ekstra stærkt.

I Dansk Selskab for Almen Medicin siger formand Anders Beich, at de nye retningslinjer lige skal slå igennem, og at det kan være en forklaring på, at det for nogle kan knibe med at blive testet. 

- Men det handler også om, at der ikke er den fornødne testkapacitet alle steder.

- Eksempelvis mangler der kapacitet i Region Hovedstaden, siger Anders Beich, der repræsenterer de praktiserende læger, som skal visitere til testen.

I Sundhedsstyrelsen har centerchef Camilla Rathcke ikke hørt om, at der skulle være mangel på kapacitet til at teste.

- Vores retningslinje siger, at personer med lette til moderate symptomer, der varetager en kritisk funktion i sundheds- og ældreplejen, bør kunne henvises til test med henblik på en hurtig afklaring.

- Men retningslinjen er ret ny, så der er nok mange, der lige skal have opdateret, hvad der står i den, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078