23948sdkhjf

Sensor giver demente bedre livskvalitet

Det kan være svært at vide præcist, hvordan mennesker med demens trives – både for personale og pårørende. Det lille sensorplaster DEMOS-10 fra BRANE ApS måler døgnrytmen, så personalet ikke skal basere pleje og omsorg på ”synsninger”, men på data.

Det lille plaster DEMOS-10, der placeres på ryggen af borgere med demens, giver data om aktiviteter døgnet rundt. Data kan fx hjælpe borgerne til bedre søvn, der giver mindre uro i dagtimerne. Sensoren er så lille, og placeringen på ryggen sikrer, at borgeren ikke føler sig generet. Sensoren gør det muligt at kortlægge en profil over borgerens sansebearbejdning, adfærd, udfordringer og ressourcer.

DEMOS-10 på danske plejecentre

10 danske kommuner bruger DEMOS-10 blandt andre Gentofte, Sønderborg og Billund. Christina Rathleff, ergoterapeut og projektleder i demensteamet i Billund Kommune, fortæller:

DEMOS-10 sikrer, at medarbejderne omkring borgerne og demensteamet ikke skal opfinde en masse nyt baseret på subjektive skøn. Data gør, at vi kan optimere og fagligt kvalificere de arbejdsgange og tiltag, vi i forvejen arbejder med.

Data sikrer bedre pleje

I Billund Kommune bruger medarbejderne sensorplasteret sammen med ”Sensory Profile” til at lave en handleplan tilpasset den enkelte borger.

”Vi bruger data til at afdække, hvilke indsatser der skal igangsættes, samt hvornår, hvordan og af hvem. DEMOS-10 har givet en stribe ”aha-oplevelser” i forhold til, om en aktivitet giver ro eller uro. Pludselig kommer der helt konkrete fakta på bordet, som sammen med de faglige observationer i hverdagen giver et meget bedre billede af borgernes trivsel,” siger Christina Rathleff og uddyber:

”Vi får et klart billede af, hvor og hvornår vi enten skal “skrue” op eller ned for aktivitet; hvilke aktiviteter der forstyrrer i hverdagen fx vagtskifte eller natlige tilsyn. Plasteret giver os altså mulighed for at være meget mere nysgerrige og specifikke på den enkelte borgers døgnrytme og generelle trivsel.”

Let at aflæse data

Dataene bliver præsenteret i let overskuelige døgnrytmerapporter, der kan bruges til at måle effekten af konkrete plejetiltag. Derudover giver de sundhedspersonalet et bedre grundlag for dialog med pårørende og borgerens læge, fx om medicinering.

Projektet i Billund Kommune ”Optimering af sansestimulerende tiltag til borgere med demens”, er startet på Fynsgade Plejecenter og løber indtil december 2020. Herefter er det meningen, at arbejdsgangen, redskaberne og tilgangen skal bredes ud til resten af plejecentrene i kommunen samt hos hjemmeboende borgere med demens.

BRANE
Hør mere om DEMOS-10 og Christina Rathleff’s erfaringer i et gratis webinar d. 28. maj.
Tilmeld dig her: www.demos10.dk/webinar
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078