23948sdkhjf

Demente lytter til landskaberne på væggen

På Plejecenter Kastaniehaven i Give præger store indbydende fotografier af dansk natur væggene. Akustikbillederne fra Sonovision dæmper ikke blot støj, de fremkalder også minder og skaber tryghed for beboere med demens.

Indbydende fotografier af genkendelige danske landskaber i fuldt flor pryder vægge og skærmvægge på Kastaniehaven i Give. Billederne, der har en fire cm tyk lyddæmpende akustikplade inde i rammen, dæmper ikke blot lyden, men motiverne skaber samtidig en tryggere hverdag for centrets beboere. Borgere med demens er særlig udsatte for støj, som kan give uro og virke forstyrrende. De distraherende lyde er nu reduceret markant, og fællesrummene er delt op med lyddæmpende skærmvægge, så støjen ikke registreres på samme måde.

”Vi oplever, at borgere med demens, der næsten ikke længere har et sprog, får minder og bryder ud i sang, når de ser på naturbillederne, fordi motivet kalder erindringer frem,” fortæller Sini van der Steen, der er teamkoordinator
på Kastaniehaven i Give.

Billeder åbner op for dialog

På Kastaniehaven oplever medarbejderne, at billederne ikke blot skaber velvære; de åbner også op for dialogen hos både beboere, medarbejdere og pårørende.

”Motiverne får smilet frem hos vores beboere med demens og kalder minder frem. Fotografiet af en markvej får fx en beboer til at erindre vejen til skolen på bare tæer for mange år siden. Køer på en mark sætter gang i minderne
hos en pensioneret landmand, og så får vi en god lille snak om den tid,” siger Sini van der Steen.

Landskabsbilleder beroliger

Sonovision har forsket i, hvilke motiver der har en speciel beroligende effekt på mennesker.

”Forskningen viser, at genkendelige fotografier af natur virker afstressende og har en positiv indflydelse på vores velbefindende, blodtryk og puls. Derfor allierer vi os med dygtige lokale fotografer, når vi skal løse en opgave, så de lokale beboere på fx et plejecenter eller hospital kan genkende landskaberne,” siger Karsten Andersen, der er direktør hos Sonovision.

På Kastaniehaven bruger de kunsten fra Sonovision både på vægge og skærmvægge til at indrette små nicher, hvor beboerne kan skabe ro i hjemlige omgivelser.

”Borgere med demens bliver let stressede, hvis der er for mange ”ting”, som støjer i deres omgivelser. Derfor ryddede vi vores gange for møbler, nips osv. for at skabe overskuelighed, og blot lade billederne på væggene tale. Skærmvæggene bruger vi til at skabe små hyggelige kroge, hvor det støjdæmpende element også er en stor fordel”, forklarer Sini van der Steen.

På Kastaniehaven taler billederne for sig selv, for her oplever både beboere, medarbejdere og pårørende, at billederne skaber en helt særlig ro og dialog i huset, der styrker livskvaliteten.

SONOVISION
For yderligere information om Sonovisions løsninger er du velkommen til at kontakte Karsten Andersen:
Sonovision ApS
T. 7025 5552
E-mail: karsten@sonovision.dk
www.sonovision.dk
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063