23948sdkhjf

Hjørring-borgmester raser efter afblæst retssag: Sådan en tøsedreng

Arne Boelt (S) truer med stævne den administrerende direktør for Ældre Sagen for ærekrænkelser og uvederhæftighed efter ballade om plejecentret Havbakken i Tornby

Det gør ikke forholdet mellem Hjørring-borgmester Arne Boelt (S) og den administrerende for Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, mere hjerteligt, at Ældre Sagen onsdag har meddelt, at de hæver den bebudede retssag mod Hjørring Kommune.

- Sådan en tøsedreng. Hvad bilder han sig ind? Den måde, han har behandlet Hjørring Kommune og kommunens byråd på, har været ærekrænkende, uvederhæftig og uærlig. Få nu den sag afgjort i retten. Det er det, vi alle sammen har ventet på, raser Arne Boelt.

Det var i november 2019, at Ældre Sagen valgte at stævne Hjørring Kommune i kølvandet på kommunens planer om at lukke plejecentret Havbakken i Tornby og flytte beboerne til andre af kommunens ældrecentre. Den beslutning blev truffet i forbindelse med kommunens budgetaftale i efteråret 2018.

Det skabte stor lokal utilfredshed, og da lejelovens bogstav forhindrede planerne om at flytte de dengang 22 beboere på plejecentret, besluttede kommunen derefter at lade hjemmehjælpere stå for plejen af beboerne fremfor fastansat personale, som beboerne var visiteret til.

Ankestyrelse og minister
Det mente Ældre Sagen ikke var lovligt, og efter et længere offentligt slagsmål om sagen, som blandt andet bragte Bjarne Hastrup på besøg i Tornby, besluttede Ældre Sagen på vegne af tre beboere at stævne Hjørring Kommune, fordi sagen efter deres mening var så principiel, at der skulle træffes em domstolsafgørelse. Af samme grund blev sagen berammet til at skulle starte i Landsretten.

22. januar i år gav Ankestyrelsen fem beboere, som klagede over kommunens tilrettelæggelse af hjælpen på Havbakken, medhold i, at de havde ret til at blive plejet af fast tilknyttet personale. På et telefonmøde 27. januar erkendte Ankestyrelsen dog i et møde med Hjørring Kommune, at det godt kunne ske ved hjælp af hjemmehjælpere, som ikke var fastansat på Havbakken.

Også boligminister Kaare Dybvad (S) har også offentligt udtalt, at ældre, der visiteres til plejeboliger, har et behov, der ikke kan dækkes alene af hjemmehjælp. Det har han senere i to svar gentaget i svar til Folketingets Boligudvalg.

Det er Ankestyrelsens afgørelse fra 22. januar og ministerens handlinger, som ifølge Bjarne Hastrup nu betyder, at de opgiver retssagen.

- Vi har sort på hvidt fra både Ankestyrelsen og boligministeren, at Hjørring Kommune håndterede lukningen af Havbakken forkert, lod Bjarne Hastrup forstå, da beslutningen om at droppe retssagen blev meddelt i en pressemeddelelse.

- Vi er helt uenige med Ældre Sagen i, at det fremgår sort på hvidt, at vi har gjort noget ulovligt, siger Hjørrings borgmester Arne Boelt (S). Arkivfoto: Peter Broen

- Det er rystende. Vores advokat har hele tiden sagt, at han så frem til at se, hvad Landsretten ville komme frem til og rejse en sag på. Og vi er helt uenige med Ældre Sagen i, at det fremgår sort på hvidt, at vi har gjort noget ulovligt, siger Arne Boelt.

- Bjarne Hastrup. Når I nu henviser til Ankestyrelsens afgørelse som årsag til, at I opgiver retssagen mod Hjørring Kommune, hvorfor går der så fire måneder efter afgørelsen, før I beslutter jer for at gøre det?

- Vi har aldrig nogensinde set eksempler på en så brutal måde at forsøge at presse beboerne ud på. Derfor ville vi efter Ankestyrelsens afgørelse ikke hæve sagen, før vi så, hvordan kommunen reagerede. Vi ville være helt sikre på, at kommunen servicerede borgene og gav dem den pleje og omsorg, de skulle have. Nu har vi konstateret, at borgerne har fået den hjælp og støtte fra kommunen, som er helt nødvendig.

- Endelig vil jeg sige, at dem, vi anlagde sagen for, de er enten flyttet eller døde. Så har vi vanskeligt ved at køre sagen videre. Men vi har også opnået det, vi ville, siger Bjarne Hastrup.

Stævning er ikke gemt langt væk

- Når I nu mener, at sagen er så principiel, hvorfor så ikke tage retssagen og få rettens ord for det?

- Som sagen står nu, er vi tilfreds med Ankestyrelsens afgørelse og ministerens udtalelser. Det allervigtigste for os er, at de to beboere, der er tilbage på Havbakken, får den service, omsorg og pleje, de skal have. Det er lykkedes os at få slået fast, at sådan en foragt kan man ikke have for svage mennesker, siger Bjarne Hastrup.

Det er forholdene på plejecentret Havbakken i Tornby, som har sendt Hjørring Kommune og Ældre Sagen på konfrontationskurs. Arkivfoto: Bent Bach

Han garanterer dog, at papirerne til stævningen ikke er gemt langt væk.

- Den sag kører vi selvfølgelig videre med, hvis der er en eneste kommune i Danmark, der prøver på det samme. Så står vi klar, fastslår formanden for Ældre Sagen, som tæller flere end 900.000 medlemmer.

En kendsgerning, som ifølge Arne Boelt gør foreningen til en så magtfuld aktør, ikke mindst politisk, at ingen på Christiansborg tør lægge sig ud med foreningen og dens massive vælgerkorps.

Men det tør han.

- Det her har kostet rigtigt meget for Hjørrings skatteydere og rigtigt meget for Hjørring Kommunes image. Man kan da ikke bare køre rundt med en kommune på den måde her, bare fordi man er en stor magtfaktor. Vi har overholdt alle regler, siger Arne Boelt.

- Kan man forestille sig, at Hjørring Kommune stævner Bjarne Hastrup og Ældre Sagen?

- Ja, det kan man godt. Jeg har lyst til at få trukket bukserne af ham sådan rigtigt for alvor. Vi er nu ved at undersøge gennem vores advokat, om man bare kan tillade sig at hælde en kommune ned af brættet på den måde? Vi har intet ulovligt gjort, lyder det fra en vred Arne Boelt.

Bjarne Hastrup tager truslen om en retssag om æreskrænkelser med sindsro.

- Det er vi helt rede til, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093