23948sdkhjf

Aarhus og København skal gå forrest med klimavenlig mad i kommunale køkkener

Et nyt partnerskab mellem Miljø- og Fødevareministeriet, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Aarhus Kommune og Københavns Kommune ser nu dagens lys.

Ambitionen er at de kommunale køkkener skal barbere 25 procent af klimabelastningen i mad- og måltidsproduktionen senest i 2025. Det er hensigten, at resultaterne af samarbejdet også skal kunne bruges af andre kommuner.

For at nå målet skal partnerskabet udvikle nye metoder og løsninger, der kan hjælpe blandt andet de kommunale køkkener med eksempelvis at få mere grønt i gryderne og skære ned på madspildet.

- Den grønne omstilling skal finde vej til vores tallerkner, og det nye partnerskab kan få mere grøn, sund og klimavenlig mad ud til rigtig mange gennem de offentlige køkkener, som samtidig kan vise, at klimavenlige og planterige måltider også kan smage godt. Ved at staten og kommuner arbejder tæt sammen, skal vi i fællesskab udvikle nogle konkrete værktøjer, der kan bruges i køkkenerne i alle landets kommuner, og som også kan virke som inspiration for den private foodservicesektor, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Som et middel til at gøre måltiderne mere klimavenlige skal partnerskabet blandt andet udvikle vejledninger til, hvordan kommunerne kan komme i gang med at opgøre madspild. Samtidig er det målet at udvikle et værktøj eller fælles datagrundlag, som kommunerne kan bruge til at beregne klimaaftrykket af deres måltider. 

Brugen af indkøbsaftaler som redskab til at sikre mere klimavenlig mad er et andet område, som partnerskabet vil beskæftige sig med.

- Kommunerne er nogle af de helt store indkøbere af fødevarer, derfor vil vi i partnerskabet se på, hvordan vi kan påvirke fødevareproduktionen i en mere klimavenlig retning ved hjælp af vores indkøbsaftaler, siger overborgmester i København, Frank Jensen.

Partnerskabet vil også arbejde med at ruste køkkenmedarbejdere til arbejdet med klimavenlige måltider gennem kommunikationstiltag. 

Partnerskabet forløber indtil udgangen af 2020. 
• Aarhus Kommune køber årligt fødevarer for ca. 136 mio. kr., mens Københavns Kommune køber årligt fødevarer for næsten 300 mio. kr. til byens skoler, sociale tilbud, plejehjem og daginstitutioner og serverer dagligt 70.000 måltider til børn, ældre og udsatte københavnere. 
• I 2019 vedtog Københavns Kommune en ny mad- og måltidsstrategi med et mål om at reducere klimaaftrykket fra kommunens måltider med 25 procent. 
• I 2019 vedtog Aarhus Kommune en klimapolitisk fødevarestrategi, der bl.a. indeholder et mål om, at klimaaftrykket af de indkøbte fødevarer skal mindskes med 25 procent.
• Aarhus Kommune har gennemført en ambitiøs omlægning af de offentlige køkkener til 60 pct. økologi, som er gennemført inden for det eksisterende budget. Københavns Kommune har tilsvarende gennemført en ambitiøs omlægning, så næsten 90 procent af maden i de kommunale måltider i dag er økologisk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095