23948sdkhjf

Trods massetest: Plejehjemspersonale testes ikke systematisk

Selv om coronavirus er udbredt på plejehjem i Danmark og i udlandet, kniber det med at få testet personale i ældresektoren med jævne mellemrum.

Ifølge en rundspørge, som Politiken Research har gennemført blandt 400 plejehjemsledere, har 53 procent af landets plejehjem ingen planer om løbende at teste de ansatte.

68 procent af plejehjemslederne svarer også, at de heller ikke har planer om løbende at teste beboerne.

Det vækker bekymring og kritik i patient- og personaleorganisationer.

- Det er utilfredsstillende. Vi har allerede set smittekatastrofer på plejehjem, og det er altså ikke kun i Sverige, men også i Danmark. Test er en vigtig faktor i at undgå at få smitten ind på plejecentrene, siger Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen, til Politiken.

Også fagforbundet FOA, der repræsenterer de ansatte på plejehjemmene, er utilfreds med testniveauet.

- Vi mener, at det er en fejl. Det gør vi af den årsag, at vi kan se, at vi åbner mere og mere op for samfundet, og at vi også åbner ældreområdet mere og mere op.

- Derfor bliver vi også nødt til at have en mere aggressiv teststrategi, siger formand i social- og sundhedssektoren hos FOA Torben Klitmøller Hollmann til Ritzau.

Den udmelding bakkes op af Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældre Sagen.

- Vi synes, at test af personale er et rigtig vigtigt element for at sikre, at der ikke kommer smitte ind på plejehjemmene, siger hun til Ritzau.

Det er i høj grad hos ældre mennesker, at smitte med coronavirus kan få alvorlige følger.

Herhjemme er 35 procent - i alt 210 - coronarelaterede dødsfald sket blandt plejehjemsbeboere.

Derudover er der indtil videre konstateret coronasmitte på 117 plejehjem, viser tal fra Statens Serum Institut.

Da regeringen 12. maj lancerede en ny teststrategi, sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at den mere offensive teststrategi var af hensyn til "de mest sårbare".

Men det afspejles endnu ikke i Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Her fremgår det, at rutinemæssig testning af symptomfri medarbejdere i sundhedsvæsenet og ældresektoren er et "fremtidigt potentiale".

Spørger man Kommunernes Landsforening (KL), der har ansvaret for ældre- og plejesektoren, følges myndighedernes anbefalinger og retningslinjer.

- Hvis de kommunale medarbejdere jævnligt skal testes, skal de også jævnligt trækkes ud af plejen, hvilket vil betyde, at der vil mangle hænder til pleje og behandling af de ældre, siger Jette Skive (DF), der er formand for KL's sundheds- og ældreudvalg, til Politiken.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er ansatte i plejesektoren "en prioriteret gruppe". De ansatte kan blive testet lige så ofte, som arbejdspladsen vurderer det relevant, siger han i et skriftligt svar til avisen.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet COVID-19.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187