23948sdkhjf

Stress, angst og depression: Corona kan give mentale problemer for sundhedsansatte

Den verdensomspændende COVID-19-pandemi har påvirket de fleste menneskers fysiske liv. Men nu er der også indikationer på, at pandemien har negative konsekvenser for den mentale sundhed hos både inficerede, sundhedspersonale og befolkningen som helhed.

Det viser en ny, dansk gennemgang af 43 videnskabelige artikler, der har undersøgt emnet. Gennemgangen er lavet af forskere fra Københavns Universitet og Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri.

- Det er kendt fra den tidligere SARS-epidemi i 2002-2003, også kaldet fugleinfluenza, at det mentale helbred blev påvirket blandt patienter, der overlevede sygdommen, og hos det sundhedspersonale, der behandlede patienterne, siger professor Michael Eriksen Benros fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og Psykiatrisk Center København og fortsætter:

- Vores netop offentliggjorte artikel gennemgår systematisk den nuværende viden om symptomer blandt sundhedspersonale og patienter, og det samme ser ud til at være tilfældet under COVID-19 pandemien, siger han.

Posttraumatisk stress, depression og angst
Artiklen er en gennemgang er 43 videnskabelige studier. Heraf har 20 studier undersøgt det mentale helbred blandt sundhedspersonale.

En overvægt af studierne fandt højere niveau af angst og depression samt psykisk stress og dårligere søvnkvalitet. 19 studier undersøgte det mentale helbred i befolkningen som helhed. Også her er det samlede billede, at COVID-19 pandemien ser ud til at have en negativ indflydelse.

- Vi har brug for flere studier af højere kvalitet for endeligt at kunne konkludere en sammenhæng mellem psykiatriske symptomer og COVID-19. Men vores resultater indikerer, at COVID-19 måske kan have en påvirkning på hjernen hos de inficerede, og at der er afledte effekter af pandemien på mentalt helbred både hos sundhedspersonale og befolkningen, siger siger ph.d.-studerende og førsteforfatter Nina Vindegaard Sørensen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universite og Psykiatrisk Center København. 

Hun fortsætter: 

- Set i lyset af, at den tidligere SARS-epidemi også var forbundet med psykiatriske symptomer, mener vi, at forskning på det her område er ekstremt vigtigt, da viden er en forudsætning for at kunne håndtere eventuelle psykiske følger af COVID-19” 

Den tidligere SARS-epidemi spredte sig til 28 lande og omkring 8000 mennesker, mens otte millioner mennesker i over 180 lande og regioner allerede har været smittet med SARS-CoV-2.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093