23948sdkhjf

Hospitalsrengøringen i Randers bliver Svanemærket

Regionshospitalet i Randers har som et af de første hospitaler i verden opnået Svanemærket for rengøringen på hospitalet. Miljøcertificeringen er dokumentation på at rengøringen lever op til skrappemiljøkrav. 

- Vi har som mål, at vi skal bruge flere miljømærkede produkter i Region Midtjyllands drift. På Regionshospitalet Randers er de gået hele vejen på rengøringsområdet, så de nu har fået Svanemærket. Det er ikke bare godt for miljøet, men det er jo også med til at sikre, at driften af vores hospitaler ikke går ud over menneskers sundhed på lang sigt. Det er rigtig godt gået af hospitalet, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Rengøringsprodukter i rette doser 
Serviceafdelingen på Regionshospitalet har fået Svanemærket ved at leve op til en række skrappe krav på rengøringsområdet. Det betyder bl.a., at alle de rengøringsprodukter, afdelingen anvender, er miljømærkede og bruges i de rette doser, at afdelingen minimerer forbruget af unødige kemikalier, og at den samarbejder med både et svanemærket tekstilvaskeri og en svanemærket vinduespudser. 

Forbruget af rengøringsmidler er reduceret med 14,5 procent, svarende til 379 liter. Medarbejderne er derudover uddannet til at håndtere bl.a. affald korrekt. 

I arbejdet med at opnå Svanemærket har hospitalet også øget fokus på at reducere forbruget af plastikposer. Dette har også positiv effekt på arbejdsmiljøet, da færre skraldespande skal tømmes og flyttes, når der bliver vasket gulv, ligesom de miljømærkede produkter er mere skånsomme at arbejde med og fremstillet i genanvendelig emballage.

Et grønt forgangshospital 
Siden 2018 har bæredygtighed været et nøgleord i Region Midtjylland, og Regionshospitalet Randers har fra første færd været et grønt forgangshospital.

Foruden de projekter, der er udgået fra Serviceafdelingen, har andre afdelinger på hospitalet også arbejdet intensivt med at afprøve nye, bæredygtige arbejdsgange, bl.a. ved at sætte fokus på affaldssortering, reduktion af forbrug og økologi. 

- De ansatte har kastet sig ind i den grønne omstilling med stor iver og initiativrigdom. Vi er meget stolte af at have opnået Svanemærket i Serviceafdelingen, og vi har bestemt et ønske om at få svanemærket flere afdelinger på hospitalet. Gejsten for den grønne omstilling er stor blandt os alle, siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Serviceafdelingen fik officielt tildelt Svanemærket af Miljømærkning Danmarks direktør, Martin Fabiansen, ved en reception på hospitalet den 1. juli, hvor også Anders Kühnau deltog. 

Arbejdet med bæredygtig hospitalsdrift har bl.a. ført følgende resultater med sig:

  • Serviceafdelingen har reduceret forbruget af rengøringsmidler med 14,5 % svarende til 379 liter.
  • Fra maj 2019 og frem til januar 2020 har Serviceafdelingen reduceret forbruget af plastikposer med 16,3% svarende til 2,4 ton plastik
  • Som det første hospital i regionen frasorterer Regionshospitalet Randers to typer plast (PP og HDPE) på hele hospitalet til genanvendelse. Der arbejdes på en udbredelse til flere plasttyper.
  • Patientkøkkenet har fra september 2019 og frem til januar 2020 reduceret madspild med 8,5 kg. dagligt. Det udgør en besparelse på 50.000 kr. årligt.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11