23948sdkhjf

Kommunal selvkontrol i ældreplejen møder kritik

Kommunernes eget tilsyn ser mere positivt på forhold i ældreplejen, skriver Jyllands-Posten.

Kommunernes eget tilsyn ser mere positivt på forhold i ældreplejen, end det uvildige og uafhængige statslige ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed gør.

Det viser en undersøgelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

I øjeblikket er der ti steder i landet, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed har givet et påbud.

I seks af ni aktuelle sager har kommunens tilsyn bedømt forholdene det samme sted som så fine, at det på fødevareområdet ville svare til en glad smiley, skriver Jyllands-Posten.

Ved det tiende påbud har det ikke været muligt for avisen at undersøge grundlaget.

Tallene illustrerer ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, at det er et problem at lade kommunerne undersøge sig selv.

- Så er der en oplagt fare for, at man bliver for venlig, eller at kontrollen bliver for dårlig, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Erhverv (DE) ønsker tilsynet fjernet fra kommunerne, siger Troels Yde Toftdahl, der er velfærdspolitisk fagchef i DE.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil kigge på hele ældreområdet. Og han vil bede kommuneforeningen KL og Styrelsen for Patientsikkerhed om at kortlægge, hvor udbredte problemerne er.

- Det er foruroligende, at vi i dag har et system, hvor der ikke er større sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn, siger han i et mailsvar til Jyllands-Posten.

Han tilføjer, at man kan overveje at styrke tilsynet.

Helle Linnet, der er formand for Socialchefforeningen, mener ikke, at de aktuelle sager betyder, at det står galt til i ældreplejen eller med kommunernes kontrol.

Socialchefforeningen har til formål at samle kommunale chefer på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

- Det her giver anledning til, at hver enkelt kommune går det igennem og ser på, om tilsynet lever op til det, som det skal.

- Men det er ti sager, og vi har knap 1000 plejecentre i Danmark. Så jeg synes også, det er en for lille gruppe til at sige, at der er noget, der ikke fungerer, siger Helle Linnet til Ritzau.

Kommunernes eget tilsyn føres desuden ikke af selve driftsenheden, understreger hun.

Helle Linnet anerkender, at der er problemer enkelte steder i ældreplejen.

Blandt andet når det kommer til rekruttering og selve kulturen.

- Vi har rigtig svært ved at uddanne og rekruttere flere folk. Det gør, at vi nogle gange har svært ved at finde uddannet personale, og vi har ikke så meget at vælge imellem, siger hun.

/ritzau/

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.219