23948sdkhjf

Ingen garanti for nul fejl: Thisted drøfter pleje på bagkant af TV-dokumentar

- Ingen i en stor organisation kan sige: Vi laver ikke fejl. Men når vi ser en dokumentar som ”Plejehjemmene bag facaden” er det naturligt, at vi politisk drøfter hvordan dens slags sager forebygges og håndteres, hvis de opstår.

Det siger Ida Pedersen (S), formand for Thisted Kommunes social- og sundhedsudvalg.

Udvalget drøftede på sit seneste møde TV-dokumentaren, der afdækkede omfattende omsorgssvigt på to danske plejehjem.

- Den slags sager må ikke opstå, og vi gør, hvad vi kan for at undgå dem, siger Ida Pedersen, som understreger, at henvendelser og eventuelle klager fra pårørende, skal tages alvorligt og behandles hurtigt og ordentligt.

Thisted Kommune har haft sager, hvor pårørende til beboere på plejehjem har kritiseret plejen og oplevede, at kritikken ikke er hørt.

- Det gavner ingen, hvis en sag får lov at udvikle sig. Vi har sat rigtig meget i værk for at undgå, at den slags sager opstår, men jeg kan ikke garantere, at der ikke kan ske fejl, siger Ida Pedersen som med tanke for TV-dokumentaren tilføjer, at hun er ked af, hvis det kræver skjulte TV-optagelser at dokumentere fejlene.

- Derfor er det vigtigt, at vi har en organisation, hvor vi lærer, hvordan tingene kan gøres anderledes og bedre, og hvor vi er indstillet på både at tage tingene op internt i organisationen med det fagpersonale vi har, men også være opmærksomme på, om det er nødvendigt at lade nogen udefra se på tingene, siger udvalgsformanden.

Kontrolleres udefra

Blandt spørgsmålene i debatten efter TV-dokumentaren, er, hvem der kontrollerer forholdene på de kommunale plejehjem. Således har det vist sig, at Styrelsen for patientsikkerhed gennem sine kontroller finder flere fejl, end når en kommune kontrollere sig selv.

- Thisted Kommune kontrollerer ikke sig selv. Vi har eksterne konsulenter tilknyttet til at lave uanmeldte kontroller og kan desuden bede om at der ses specifikt på bestemte temaer. Så vi får løbende tilsynsrapporter fra vores plejehjem, siger Ida Pedersen.

Udvalgsformanden fortæller også, at der er løbende fokus på kulturen i personalegruppen.

- Vi skal sikre en kultur, der gør det muligt også at drøfte svære forhold og sager og hvordan der skal ageres både fagligt og menneskeligt korrekt, men også tale uddannelse, værdighed og empati. Medarbejderne på området arbejder for at løse deres opgaver bedst muligt, og de handler ud fra en faglig vinkel på et område i stadig forandring, hvor der arbejdes med komplekse opgaver og svage borgere, siger Ida Pedersen.

Hun understreger, at en af opgaverne for medarbejdere med ledelsesansvar er at sikre en ordentlig kultur på den enkelte arbejdsplads.

Udvalgets drøftelse førte ikke til en egentlig konklusion, og Ida Pedersen siger, at det ikke er en TV-dokumentar, der skal være årsag til ændringer på området.

- Men der skal ikke være tvivl om, at vi politisk ønsker en pleje, der er værdig og fagligt i orden, og at medarbejderne går på arbejde for at levere en indsats, der lever op til forventningerne.

 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.187