23948sdkhjf

600 millioners budgethul på sygehusbyggeri: Disse entrepriser volder kvaler

Byggeriet af det ny universitetshospital i Aalborg Øst skyder hastigt i vejret. Men der er samtidig kommet udfordringer til; udgifter for 250 mio. kr., som ikke er dækket ind af de tilbageværende reserver i anlægsprojektet. 

Læs også: Rejsegilde på det nordjyske supersygehus’ 30.000 kvm nabo

Samtidig er byggeprocessen meget fremskreden, og mulighederne for at bremse op og skære dele fra er ved at være brugt op.

Det skriver Region Nordjyllands i en pressemeddelelse.

De samlede ekstraudgifter løber dog op i 600 mio. kr., skriver Nordjyske.dk.

De cirka 250 mio. kr. er alene den del, som der ikke skulle være dækning for for unværende. Ifølge regionens prognose vil det være muligt at finde 350 af de 600 mio. kr. internt. Dels er projektets likvide reserver på 147 mio. kr., dels satser regionen på, at projektets enterpriseforsikring vil dække omkring 200 mio. kr.

Læs også: Rejsegilde for sygehus i Aalborg

Peger på to fagentrepriser 

Når økonomien i projektet nu for alvor strammer til, skyldes det især to fagentrepriser – elskinne-projektet og vvs-arbejdet, som i projekteringsfasen har været mangelfuldt og fejlbehæftet, skriver Region Nordjylland i pressemeddelelsen.

Disse fejl og mangler er rejst over for totalrådgiveren, og der pågår en syn og skønssag for at placere ansvaret for merudgifterne.  Det har betydet en større forsinkelse på begge entrepriser, men også andre entreprenører på byggeriet er blevet berørt, fordi de ikke kunne komme videre med deres del. 

I kølvandet venter krav om betaling for forsinkelse af projektet fra entreprenører. Desuden er der efterfølgende konstateret en hel del mangler, der øger udgifterne til udbedring, forklarer Region Nordjylland.

Tættere rapportering

For at holde snor i projektet er der nu aftalt en endnu strammere styring end hidtil. Et uvildigt revisionsfirma har løbende holdt øje med projektøkonomien og fremdriften i hospitalsbyggeriet med kvartalsvise rapporter, som har været forelagt Regionsrådet i Nordjylland og Sundheds- og Ældreministeriet. 

Læs også: 547 millioner til nyt universitetshospital

Efter aftale med ministeriet skærpes tilsynet med projektøkonomien i det ny Aalborg Universitetshospital. Det betyder, at der bliver lavet en opsamling på status i projektet, og fremover skal der hver måned aflægges rapport til den uvildige revision om risikofaktorer, fremdrift og udviklingen i økonomien. Desuden skal revisionen se på, om der er muligheder for at finde optimeringer.

- Det sker i fælles forståelse, og det er stadig Regionsrådet i Nordjylland, som bestemmer over byggeriet af det ny universitetshospital. Vi har et håb om, at hvis det viser sig umuligt at overholde byggebudgettet, så kan vi få en hjælpende hånd. Men lige nu er vi i tæt dialog med Sundheds- og Ældreministeriet for at se på mulighederne, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Forventningen er stadig, at der i 2022 står et nyt hospital klar til indflytning, og efter en indkøringsfase kan det tages fuldt i brug i løbet af 2023. Allerede i slutningen af 2021 kan den første aktivitet på det ny hospital sættes i gang, når højlageret i servicebyen nord for hospitalet er sættes i drift.   

Læs også: Verdenskendt professor om sygehusbyggeri: Økonomien er ude af kontrol

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109