23948sdkhjf

PFA og OK-Fonden bygger plejeboliger for 2,5 milliarder

Pensionsselskabet PFA og non-profit orgsorganisationen OK-Fonden vil bygge op mod 1.500 plejehjems- og seniorboliger over de kommende år.

Læs også: Dobbelt seniorbofællesskab i Odense viser sig frem

Planerne får liv via et joint venture og vil få form af friplejehjem samt seniorboliger og seniorbofællesskaber til en samlet investeringssum på 2,5 mia. kr.

– Den demografiske udvikling betyder, at der kommer til at mangle plejehjemspladser, og som stort pensionsselskab ved vi, at det samtidig er et stadie i livet, som kan være forbundet med mange bekymringer og utryghed, siger Allan Polack, Group CEO i PFA.

De mange boliger skal opføres i eller ved 10 større danske byer. Hvor det præcis bliver, vil PFA nødigt ud med, da parterne er ved at undersøge flere projekter og har har gang i forhandlinger. Af samme årsag kan parterne heller ikke fortælle, hvornår man kan forvente at høre mere om det første, konkrete projekt i milliardsamarbejdet. 

Pensionsselskabet kan dog løfte sløret for, at de på linje med selskabets ejendomsstrategi ser på vækstbyer, samt at nogle af de kommuner, de er i dialog med, er områder, hvor PFA allerede er tilstede og dermed har viden om.

Mellem 1.100 og 1.500 boliger

På boligfronten er forventningen, at der hvert af de 10 steder skal opføres cirka 70 til 100 plejehjemsboliger samt 40 til 50 seniorboliger som ”Boliger for Livet”. En del af seniorboligerne vil fungere som seniorbofællesskab.

Læs også: Efter konkurs: Færdiggørelse af plejehjem sendes i udbud

Hvornår de første seniorer kan rykke ind i de nye boliger kan PFA heller ikke komme nærmere - det afhænger af parternes forhandlingerne rundt om i kommunerne. 

Fælles er dog, at man typisk kigger ind i et fireårigt tidsperspektiv, fra grunden er købt til der er lavet lokalplaner og man endelig kan gå i gang med selve byggeriet. Men, understreger PFA, det afhænger af, hvad og hvor præmiereprojektet bliver.

Kan ikke komme ind på entrepriseform endnu

Realiseringen af det fælles selskab er betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse.

Derfor kan parterne på nuværende tidspunkt ikke kommer nærmere, i hvilken eller hvilke entrepriseformer, de mange boliger vil blive opført.

Det står dog klart, at PFA, der er et kundeejet pensionsselskab, bliver majoritetsinvestor i det fælles selskab, samtidig med at PFA-kunder vil få fortrinsret til det fælles selskabs boliger og friplejehjem. 

Læs også: Ny direktør i OK-Fonden

OK-Fonden skal drive plejehjemmene

Det bliver OK-Fonden, der som privat non-profit omsorgsorganisation, skal drive de fremtidige plejehjem samt administrere seniorboligerne og seniorbofællesskaberne, som det fælles selskab skal etablere og udleje. Kommunerne betaler det samme for en borger på et OK-friplejehjem som for en borger på et kommunalt plejehjem. 

PFA har stor kompetence inden for investering og i at rådgive fremtidens seniorer og ældre. Der er stor søgning til vores eksisterende plejehjem og til vores seniorboliger, og vi håber, at PFA’s kunder vil søge i retning af netop vores fælles værditilbud, siger Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør i OK-Fonden.

Boligformerne: Plejehjem, Boliger for Liver og seniorbofællesskaber

De nye plejehjem:

- Plejehjemmene bliver friplejehjem med mellem 70 og 100 boliger hvert sted. 

- Enhver, som er visiteret til en plejehjemsplads, kan søge om en bolig. Det koster det samme at bo på OK-Fondens friplejehjem som på tilsvarende kommunale plejehjem. 

- Kommunerne betaler for borgerens ophold på et friplejehjem på samme vis som for en borger på et kommunalt plejehjem. 

- Plejehjemmene ud over den offentligt betalte service mulighed for private tilkøb. De kan benyttes af såvel beboerne på plejehjemmet som af beboerne i seniorboligerne, seniorbofællesskabet og andre interesserede. 

Boliger for Livet:

- Boliger for Livet er fleksible seniorboliger til mennesker, som gerne vil have mulighed for at blive boende i deres eget hjem hele livet – også hvis der opstår behov for hjælp og pleje. 

- Beboerne i seniorboligerne kan bruge plejehjemmets fællesfaciliteter i det daglige. Herudover kan man også vælge at bestille og få leveret privat betalte tilkøb som for eksempel mad, rengøring og ledsagelse. 

- Boligerne er velindrettede og gennemtænkte, så de kan indrettes efter den enkelte beboers behov.

Boliger for Livet henvender sig til mennesker, der ønsker tryghed, har nedsat funktionsevne, eller som blot ønsker at leve livet hele livet – med mulighed for at modtage hjælp, hvis det bliver nødvendigt. 

Seniorbofællesskaberne:

En del af de opførte Boliger for Livet etableres som seniorbofællesskaber, hvor beboerne har hver deres individuelle bolig samt et fælleshus. Beboerne indgår i et forpligtende fællesskab, der skaber og vedligeholder tryghed og godt naboskab for og med hinanden. Beboerne er fra 50 år og uden hjemmeboende børn.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094