23948sdkhjf

Syv kommuner får sin frihed

Statsminister Mette Frederiksen meldte i går ud på sin åbningstale i Folketinget, at syv danske kommuner får "fuldstændig frihed" på et udvalgt velfærdsområde. Det er den til tider voldsomt debatterede dokumentation, kommunerne selv bliver herre over. Således bliver de syv kommuner fritaget for statslig regulering i det omfang, de kender til det i dag.

- I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen (S).

Planen omfatter tre forudbestemte velfærdsområder, herunder ældreplejen. Alle syv kommuner får ikke frie hænder på hele velfærdsområdet. I Middelfart Kommune får man frie hænder på ældreområdet, hvorimod andre kommuner får frie hænder på skole- eller daginstitutionsområdet.

Borgmester i Middelfart Johannes Lundsfryd (S) hilser ordningen velkommen.

- Jeg synes, at området skriger til himlen på, at der skal ske noget. Det er et område, hvor der er rigtig mange regler om eksempelvis dokumentation. Så det har vi behov for at tage et opgør med, siger han til Fyens Stiftstidende.

Planen omfatter disse kommuner: Helsingør Kommune
Rebild Kommune
Viborg Kommune
Middelfart Kommune
Holbæk Kommune
Langeland Kommune
Esbjerg Kommune

Johannes Lundsfryd forestiller sig at ordningen får sine begrænsninger, for eksempel på medicinhåndteringen, men at den i det store hele vil frigive tid til mere plejeomsorg.

Plejehjemsleder på Rudbækshøj Plejehjem, Liselotte Ebert, siger til Fyens Stiftstidende, at " den faglige dokumentation ikke kan undværes helt."

- Det, der fylder meget for vores personale, det er den kontrol, der er i forhold til, når man har udført en opgave og skal ind og vinge af, at man har gjort det.

Hos FOA er man også tilfreds med udmeldingen fra statsministeriet. FOA's formand Mona Striib kalder det "rigtig godt at vende vanetænkningen ryggen, og give ansatte og ledere friheden til at slippe deres faglighed fri."

- Kontrol kan være nødvendig, men det er gennem tillid, at vi udvikler velfærden, siger Mona Striib.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094