23948sdkhjf

Corona skaber uro for demensramte: "Det har været noget af det værste, jeg har prøvet"

"Det har været noget af det værste, jeg har prøvet. Birger plejer at være meget aktiv i dagcentret, men da det hele lukkede ned, var vi pludselig sammen hele tiden. Han lod sine frustrationer gå ud over mig, og jeg havde ikke et øjeblik alene. Jeg tror ikke, jeg kan holde til, hvis det hele lukker ned igen."

Sådan lyder det fra Jette Veber, der er gift og bor sammen med Birger, der lider af Alzheimers sygdom.Og hun er langt fra den eneste med den følelse.

Konsekvenserne af coronaepidemien er vidtrækkende for mennesker med demens. Ikke kun på landets plejehjem, men i høj grad også de hjemmeboende, viser ny rapport fra Alzheimerforeningen.

Aflyste aktiviteter, aflyst aflastning og aflyst hjemmehjælp har trukket veksler på ægtefæller og børn. En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.500 mennesker med demens eller deres pårørende viser, at sygdommen skrider hurtigere frem, når personen med demens ikke længere kan få gavn af de kommunale behandlingstilbud. Hver fjerde pårørende svarer i undersøgelsen, at evnen til at huske, kommunikere eller gå er blevet forværret i høj eller meget høj grad hos deres kære med demenssygdom under Coronaepidemien.  

"Mangel på fysisk træning og hukommelsestræning har fået det til at gå stærkt tilbage for min mand. Han er blevet meget dårligere fungerende siden marts. På grund af demenssygdommen er der desværre stor risiko for, at de tabte funktioner ikke kommer igen. De vil være tabt for evigt," lyder et af svarene i undersøgelsen i følge Alzheimerforeningen.

For ægtefæller, der stadig er på arbejdsmarkedet, har det været vanskeligt at få hverdagen til at hænge sammen, når blandt dagscentrene er lukket ned.

"Det har været en stor udfordring for os, at min mand har været alene hjemme hele dagen. Han har flyttet rundt på meget og gået mange ture, hvor han ikke kan finde hjem igen. Jeg har utallige gange måttet forlade mit arbejde for at få ham ledt hjem fra en gåtur. Det har været meget utrygt - også fordi han slet ikke er trafiksikker. En forfærdelig periode, har det været," siger en hustru til en demensramt.

Hver tredje familie, der før Corona fik hjemmehjælp, oplevede under Corona-krisen, at hverken hjælp til praktiske opgaver eller personlig pleje blev varetaget af den kommunale hjemmehjælp.

Selvisolation i forbindelse med Corona er også en stor udfordring, hvor både ægtefæller og demensramte er ramt af en følelse af ensomhed. 

- Det er ikke overraskende, at sygdommen forværres og konfliktniveauet stiger under en nedlukning, for aktiviteter og social stimulering er helt nødvendig behandling til mennesker med demenssygdom. Derfor anbefaler vi i Alzheimerforeningen, at alle dagcentre, rådgivnings- og aktivitetscentre og andre kommunale tilbud om behandling og støtte til familier med demens fortsat holdes åbne også under den fortsatte Corona-krise - ganske som vi ikke lukker for at kræftpatienter fortsat kan blive opereret, siger Alzheimerforeningens Nis Peter Nissen. 

Læs rapporten "Corona og livet med demens derhjemme" 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078