23948sdkhjf

Stigningen i uuddannet personale bekymrer FOA

I mangel på social- og sundhedsassistenter og -hjælpere har kommunerne over de seneste fem år ansat flere ikke-uddannede medarbejder. Det viser tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor, som FOA netop har offentliggjort.

Via et interaktivt kort på foa.dk kan man se, at specielt på Lolland (270 procent), i Solrød (246 procent) og i Næstved (243 procent) kommuner er stigningen stor. Lolland Kommune har haft en stigning på 

"Siden 2015, hvor andelen af ikke-uddannede personer på social- og sundhedsområdet var lavest på 14 procent, er der kommet en langt større andel ikke-uddannede, som nu udgør 21 procent. Omregnet til fuldtidsstillinger svarer det til en udvikling fra 8 procent i 2015 til 12 procent i 2020," skriver FOA i en pressemeddelelse.

- Det er en katastrofal udvikling, som går udover kvaliteten af den ældrepleje, vi tilbyder vores ældre borgere. Det kræver uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet, siger FOA's sektorformand Torben Hollmann.

- Det går den helt forkerte vej efter flere år, hvor det er lykkes os at gøre uddannelserne bedre, så fagligheden hos dem, der kommer fra skolerne, er bedre, og at nedbringe antallet af ikke-uddannede inden for området, siger han.

Lidt flere ansatte trods mange flere ældre
I de seneste fem år er antallet af social- og sundhedsansatte på trods af en stor stigning i antallet af ældre kun steget med tre procent. Men antallet af ikke-uddannede er steget med knap 50 procent.

FOAs medlemmer oplever også, at der er kommet flere ikke-uddannede, viser en undersøgelse blandt de ansatte i ældreplejen.
Her svarer 7 ud 10, at de til dagligt arbejder sammen med kolleger uden en social- og sundhedsuddannelse. Ud af dem svarer knap 3 ud af 10, at de på deres arbejdsplads har fået en større andel ikke-uddannede.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.647