23948sdkhjf

Fingerfri osteskærer med i stime af corona-opfindelser

De bedste idéer opstår ofte på arbejdspladsen, oplyser Teknologisk Institut efter boom i nye opfindelser.

En firkantet maskine, der kan skære ost, helt uden at nogen sætter fingre på hverken osten eller osteskæreren.

Det er, hvad Henrik Hansen opfandt, da store dele af Danmark var lukket ned under den første bølge af coronaudbruddet sidste forår.

Sammen med sin bror ejer han Wittrup Motel med afdelinger i Albertslund og Taastrup vest for København.

Henrik Hansen havde i længere tid overvejet, hvordan morgenmadsbuffetten på overnatningsstederne kunne gøres mere hygiejnisk.

- Jeg tænkte, at vi måtte finde nogle dispenserløsninger, så folk kan tage madvarer, mens hygiejnen er i top, siger Henrik Hansen.

Og mens motellerne var lukket ned, og hygiejne var øverst på dagsordenen på grund af covid-19, opsøgte han Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut med sin idé om en helt særlig osteskærer.

Henrik Hansen var bare én af en lang række danskere, der sidste år henvendte sig til instituttet med mulige opfindelser.

I 2020 fik Opfinderrådgivningen således cirka 1000 henvendelser om nye opfindelser mod i gennemsnit 700 i de foregående år.

25 idéer førte til aftaler med virksomheder om produktion af opfindelserne.

Det er cirka dobbelt så mange aftaler som andre år, fortæller Nikolaj Isted Bech, der er leder af Opfinderrådgivningen. Og meget tyder på, at det er coronakrisen, der har sat fut i danskernes opfindertrang.

- Det er kendt, at alle kriser virker som innovationsdrivere på mennesker.

- Det er på sin vis opløftende, at folk - når der opstår en krise - går i gang med at lede efter løsninger, får nye idéer og opfinder nye ting, siger han.

Nikolaj Isted Bech fortæller, at de fleste gode idéer opstår på arbejdspladsen - det kan være på en byggeplads såvel som i et hotelkøkken.

- Det er tit folk, der ikke ser sig selv som opfindere, som får de gode idéer. Det er ofte i forbindelse med deres arbejde, at de er stødt på en problemstilling, og så har de selv fundet en løsning, siger han.

Henrik Hansen udviklede sin idé sammen med Michael Fehrn, der er en af hans bekendte.

Maskinen består af en kasse, hvori osten opbevares. Kassen er placeret på en opsats, og indvendigt er en skæremekanisme, der aktiveres, når en tallerken placeres under kassen.

For Henrik Hansen resulterede idéen om en berøringsfri osteskærer sidste sommer i en licensaftale med virksomheden Brønnum, der producerer maskiner og køkkenudstyr til hoteller og restauranter.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125