23948sdkhjf

Nye robotter skal operere 600 kræftpatienter årligt

I denne uge bliver de første patienter med kræft i urinvejene eller underlivet opereret med Aarhus Universitetshospitals (AUH) to nye avancerede robotter. De to robotter vil årligt komme over 600 patienter til gavn.

 Det oplyser AUH i en pressemeddelelse.

Operationsrobotter er ikke et nyt fænomen på AUH, der siden 2002 har været ét af de absolut førende universitetshospitaler med robotkirurgi og antal af robotter. Det nyeste robotindkøb betyder, at AUH som det eneste hospital i landet ejer tre såkaldte da Vinci Xi robotter.

 Sikrer skånsom operation

Robotterne sikrer en mere skånsom behandling af patienterne, forklarer professor og overlæge, Jørgen Bjerggaard Jensen, Urinvejskirurgi, der til dagligt opererer patienter for kræft i urinblæren:

 - Det her gør, at kirurger og operationssygeplejersker ved store og komplicerede kræftoperationer kan gennemføre behandlingen med et lille snit modsat åben kirurgi, siger han.

 Samtidig er kvaliteten af operationen i top.

- Det betyder ikke blot den mest optimale behandling for vores patienter med kræft i urinvejene og underlivet, men også at patienterne får færre komplikationer efter operationen og hurtigere bliver udskrevet fra hospitalet, siger Jørgen Bjerggaard Jensen.

Begejstret personale 

Professor og overlæge Pernille Tine Jensen, Kvindesygdomme og Fødsler er også begejstret for de nye enorme firearmede robotter. Til dagligt opererer hun kvinder for forstadier til eller kræft i livmoder, livmoderhals og æggestokke.

 - Med robotten har jeg som kirurg mulighed for at operere med meget stor præcision og arbejde i 3D. Det forbedrede kamera gør i de nye robotter også, at vi kan arbejde mere sikkert. Alt sammen et samarbejde mellem robot, kirurg og teamet på operationsstuen, der gør, at vi leverer behandling af allerhøjeste standard for meget syge patienter, siger Pernille Tine Jensen.

Hun peger på, at en stor dansk undersøgelse af kvinder opereret for livmoderkræf viuser, at der ved robotkirurgi er minimal risiko for alvorlige komplikationer og øget overlevelse sammenlignet med åben kirurgi uden brug af robot.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078