23948sdkhjf

KL blandede sig i lyntests på plejehjem: "Det kan have kostet menneskeliv"

Fra alle sider i Folketinget efterlyser sundhedsordførere svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på, om det kan passe, at Kommunernes Landsforening i december fik lov at ændre i Sundhedsstyrelsens anbefalinger til, hvem der burde stå først i køen til lyntest.

DR kunne torsdag aften fortælle, at Sundhedsstyrelsen 17. december oprindeligt havde tænkt, at personale på plejecentre skulle prioriteres og testes regelmæssigt med lyntest for at finde og inddæmme coronasmitte på plejecentrene.

Men inden Sundhedsstyrelsen sendte sin pressemeddelelse med anbefalingerne ud, blev styrelsen kontaktet af KL.

KL ville gerne have justeret pressemeddelelsen, så lyntest af plejepersonalet ikke blev nævnt som en umiddelbart prioritet - men noget der kunne ske "på sigt".

Det accepterer Sundhedsstyrelsen, inden de udsender anbefalingerne 18. december. I en mail til KL skriver styrelsens vicedirektør Helene Probst ifølge DR:

- Det er meget fint, så justerer vi anbefalinger, så de flugter.

Ændringen fandt sted samtidig med, at smitten med corona på plejehjem voksede i årets sidste uger fra 89 tilfælde i uge 48 til 466 i årets sidste uge.

"Det har haft konsekvenser for menneskeliv"

Fra både støttepartier og oppositionen vækker historien dyb undren på Christiansborg.

Samtidig giver flere partier udtryk for, at det lader til at være i direkte modstrid med et politisk ønske om at skærme plejehjemmene bedst mulig med smittespredning.

- Det er temmelig rystende læsning. Der er ingen tvivl om, at det har haft direkte konsekvenser for menneskeliv, siger Enhedslistens Peder Hvelplund til Ritzau.

- Det bør naturligvis være sådan, at sundhedsfaglige anbefalinger hviler på en sundhedsfaglig vurdering. Ikke på prioriteringer fra kommunerne, og hvad de mener kan lade sig gøre.

Dansk Folkepartis Liselott Blixt er enig:

- Det er dybt kritisabelt og ikke i orden, at man kan ændre nogle anbefalinger fra en organisations side.

Sundhedsministeren mødes nu med skriftlige og samrådsspørgsmål fra Enhedslisten, SF, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Sundhedsstyrelsen står på mål for anbefalinger

Flere af partierne føler, at der på Christiansborg har været et ønske om at værne mest muligt om plejehjemmene for at undgå smitte. Og at KL i denne situation har handlet imod det ønske.

- Vi har jo efterlyst flere gange, at der skulle komme nogle anbefalinger om test af plejehjemspersonale - det personale ude i kommunerne, der har med de mest sårbare ældre at gøre.

- Og så viser det sig, at der har været anbefalinger, men at KL har fået dem væk. Det undrer mig ganske meget, siger Liselott Blixt.

Til DR siger direktør i KL Christian Harsløf, at KL har haft en "dialog" med Sundhedsstyrelsen. Han afviser dog at KL ville ændre i anbefalingerne.

Helene Probst forklarer DR, at hun "står fuldstændig på mål for de faglige anbefalinger", som Sundhedsstyrelsen sender ud.

- KL påpeger, at det her kan ikke ske den dag, vi kommer ud med anbefalingerne, 18. december, siger hun til DR.

- Sådan er det nogle gange. Vi kommer med nogle anbefalinger, men vores anbefalinger skal jo passe til virkeligheden.

Christine Stabell Benn, der er professor i global sundhed på Syddansk Universitet, vurderer over for DR, at det kan have kostet menneskeliv, at plejepersonalet ikke kom først i køen til lyntest.

Kilde: /ritzau/

Artiklen er en del af temaet COVID-19.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093