23948sdkhjf

Christina er blandt de første SOSU-assistenter med en EUX: - Jeg er virkelig spændt

Da Christina Sadolin fra Balling ved Skive skulle forlade 10. klasse for fem år siden, var hun i et stort dilemma. Hun havde altid drømt om gymnasiet, men det praktiske trak i hende. Arbejdet med mennesker lå lige i baghovedet og endte med at overrule den akademiske uddannelsesvej.

- Jeg havde virkelig lyst til begge dele. Men det tiltalte mig at få noget i hænderne og med en mor, der er SOSU-assistent, var jeg tiltrukket af det praktiske arbejde og arbejdet med mennesker, fortæller den nu 21-årige Christina Sadolin.

Hun begyndte derfor på en helt almindelig SOSU-uddannelse, da skolen begyndte at tale om en EUX-uddannelse. Christina Sadolin bliver i løbet af februar færdig med på den nye type uddannelse sammen med 77 andre elever.

Personlig udvikling i et hurtigt tempo

En uddannelse, der varer 1½ år længere end en STX og et år længere end en uddannelse som SOSU-assistent. Men den ekstra tid var det hele værd i forhold til de faglige og personlige kompetencer, man opnår, fortæller Christina Sadolin.

- Jeg kendte slet ikke noget til den, men EUX var lige noget for mig. Jeg havde aldrig sluppet drømmen om en gymnasial uddannelse, og nu kunne jeg pludselig få begge dele med én uddannelse.

- Jeg er så glad for, at jeg har taget den, selvom den tager over 4½ år. Jeg har fået en akademisk dannelse med, der er helt uundværlig i mit arbejde. 40% af vores tid bruger vi jo på at kunne dokumentere, og her har jeg fået at vide af vejledere og kolleger, hvor god jeg er til at formulere mig kort og præcist, fortæller hun om den mere akademiske del af uddannelsen.

Nærmest vigtigere er den personlige udvikling, Christina Sadolin har fået med sig, som hun aldrig havde opnået, hvis hun havde valgt en mere akademisk vej til arbejdet i pleje- og omsorgssektoren.

- Med EUD’en har jeg udviklet mig personligt i et helt andet tempo. Jeg er meget mere moden, og jeg er vokset med opgaven. Assistenten er ikke en nem uddannelse, og når man kommer derud helt ung, er det hårdt og udfordrende. Men jeg har lært at tage imod udfordringerne. At bevare overblikket i stressede situationer og at kommunikere og reflektere. Det kan jeg også bruge på skolen i eksamenssituationer, siger Christina Sadolin.

EUX åbner nye veje til en trængt sektor

Lige nu sidder Christina Sadolin og slider i bøgerne, inden hun på torsdag går op til den afsluttende prøve og efter knap fire år og syv måneder kan sætte huen på hovedet, stikke svendebrevet under armen og tage arbejdstrøjen på. Hun har nemlig allerede landet et job i hjemmeplejen i Viborg kommune.

- Det har været rigtig hårdt, men nu er jeg færdig lige om lidt, og jeg ville ikke havde været de kompetencer foruden, som jeg har fået med denne uddannelse. Jeg er virkelig spændt på at komme ud og bruge min nye titel. Stå på egne ben, møde nye borgere hver dag og udvikle mig yderligere, siger Christina Sadolin.

I løbet af februar følger yderligere 77 EUX SSA-elever trop i resten af landet. Den nye EUX-uddannelse leverer personale til en trængt SOSU-branche og er et godt afsæt for yderligere specialisering i SOSU-faget, blandt andet indenfor demens og psykiatri. Den giver desuden mulighed for videreuddannelse som sygeplejerske, jordemoder, bioanalytiker og meget mere.       

Læs mere om: sosu
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.562