23948sdkhjf

FOA og KL blev enige: Kommunalt fansatte får fem procent mere i lønposen

Kommunernes Landsforening (KL) og repræsentanter for de kommunalt ansatte er blevet enige om et nyt overenskomstforlig for de næste tre år.

Det oplyser KL i en pressemeddelelse.

Forliget har en samlet økonomisk ramme på 6,75 procent, der giver generelle lønstigninger på 5,02 procent over de næste tre år.

Derudover videreføres reguleringsordningen, så lønudviklingen følger med den private lønudvikling.

Overenskomstforliget har betydning for de 500.000 personer, der er ansat i kommunerne. Det er blandt andet folkeskolelærere og sosu-assistenter.

- I en tid, hvor coronakrisen raser, og vi hverken kender sluttidspunktet for krisen eller skaderne, den kommer til at forårsage, er jeg rigtig glad for, at vi har landet et godt overenskomstforlig, siger Michael Ziegler (K), der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.

Ifølge ham har man hele tiden vidst, at det ikke ville være muligt at indfri alle de ønsker, som medarbejderne kom med. Det har blandt andet været ønsker til økonomien.

- Men jeg synes, at vi sammen har udvist ansvarlighed og nået et resultat, der sikrer, at det fortsat er attraktivt at være på en af de kommunale arbejdspladser og hver dag yde en uundværlig velfærd til borgerne, siger Michael Ziegler.

FOA: Vi har landet en god aftale

Hos Mona Striib, der ud over at være forbundsformand for FOA også har været forhandlingsleder på det kommunale område, er der tilfredshed med, at man sikrer en reallønsfremgang på trods af coronakrisen.

Hun understreger dog, at de statslige overenskomster, der faldt på plads for lidt over en uge siden, har begrænset handlerummet.

De statslige overenskomster sætter nemlig rammen for, hvad der kan forhandles om kommunalt.

- Vi har landet en god aftale under nogle urimeligt barske vilkår.

- Vi synes ikke, at den her sundhedskrise skal bruges til at holde de offentlige ansattes lønninger nede.

- Øvelsen har været at få brugt den statslige ramme fornuftigt, så vi kunne sikre reallønsudvikling og kunne bruge penge på ligeløn og rekruttering, siger Mona Striib.

140 millioner til hver sin pulje

Hun henviser til, at et af hovedtemaerne i forhandlingerne har været en rekrutteringspulje, som skal være med til at sikre tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i årene, der kommer.

Parterne er blevet enige om en rekrutteringspulje på 140 millioner kroner målrettet social- og sundhedsmedarbejderne samt en lige- og lavtlønspulje på 140 millioner kroner.

Et andet centralt punkt i forhandlingerne har været fastholdelse af de erfarne kommunale medarbejdere.

Her er parterne blevet enige om at søsætte et partnerskab på seniorområdet, som skal skabe en ny praksis for, at flere skal have et godt - og længere - seniorarbejdsliv.

Med overenskomstforligene for de kommunalt og statsligt ansatte udestår nu kun nye overenskomster for de regionalt ansatte.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109