23948sdkhjf

Ny digital platform hjælper mennesker med demens og deres pårørende under COVID-19

Meningsfulde aktiviteter og online-fællesskaber til mennesker med demens og deres pårørende.

Det tilbyder Aktivi.dk, som er en ny digital platform udviklet i et offentlig-privat partnerskab støttet af Innovationsfonden.

Corona-epidemien har siden foråret haft stor betydning for vores muligheder for at være sammen med andre mennesker.

Mennesker med demens og deres pårørende mærker de negative konsekvenser af Covid19. Særligt lukningen af kommunale dagcentre, aktivitetscentre og aflastningstilbud har forværret sygdommen og livskvaliteten hos disse mennesker og den mentale trivsel blandt de pårørende, påpeger Alzheimerforeningen.

For mennesker med demenssygdom er det afgørende at holde sig i gang og blive stimuleret fysisk og kognitivt. Det er en del af en optimal behandling.

- Vi startede op med et ønske om at gøre en forskel og forsøge at hjælpe sårbare borgere. Vi føler, at vi har taget et rigtig godt første skridt med at udvikle Aktivi, der bidrager til at skabe fællesskaber, aktiviteter og som også giver personer med demens og deres pårørende et fælles sted, som er deres, til at dele erfaringer og så videre, siger Thomas Karlsson, projektleder hos aktivi.dk.

Fokus på fællesskaber og det levede liv

Hjemmesiden tilbyder blandt andet en række meningsfulde aktiviteter online, og man kan blandt andet blive en del af fællesskaber, som mennesker med demens og deres pårørende kan deltage i hjemmefra. Platformen er lavet på baggrund af en analyse af behov og ønsker blandt målgruppen.

- Omdrejningspunktet for aktiviteterne og fællesskaberne behøver ikke nødvendigvis at være demens. Man behøver ikke hele tiden blive mindet om, at man er syg eller har en pårørende, der er syg. Et sted, hvor der derimod er fokus på det levede liv, og hvor man kan dele erfaringer, er vigtigt, siger Rikke Skov Haunstrup, som er gift med en mand, der er ramt af demens.

Undersøgelsen viste også, at der er et stort behov for mennesker med demens og deres pårørende, for at kunne indgå i fællesskaber med ligesindede. Det er brugerne og kommunerne selv, der er med til at forme og skabe indholdet på platformen.

- Som bruger kan man anvende platformen til forumdrøftelser, oprettelse af grupper, deltage i aktiviteter. Platformen bliver med andre ord udviklet i samskabelse med brugerne og kommunerne, siger Rikke Skov Haunstrup.

Projektleder Thomas Karlsson supplerer:

- Det har været en bærende ide i udviklingsarbejdet, at løsningen skal kunne bidrage til at skabe indhold, tryghed og struktur for mennesker med demens og aflaste pårørende. Platformen er skabt på grund af et akut behov grundet COVID19, men den kan også skabe værdi på længere sigt, ved at tilbyde målrettede aktiviteter og fællesskaber online, siger projektleder Thomas Karlsson.

 Tidlig indsats med fokus på hele familien

 Aktivi.dk er også kommunernes ”forlængede digitale arm” i behandlingen af borgere med demens og i kommunikationen med deres familier.

Den fungerer som et supplement til de fysiske tilbud i dagcenter, aktivitetscenter, mv. Omsorgsmedarbejderne får via platformen mulighed for at løse dele af deres opgaver som f.eks. at afholde gruppeforløb, samtaler med pårørende, live-aktiviteter og andre (ikke live) aktiviteter sammen med borgerne. Tilbuddene omfatter hele familien.

- Både borgere med demens og pårørende har et stort behov for tidlig rådgivning og støtte, når sygdommen opdages. Jo kortere tid der går, jo bedre angiver både borgere og pårørende at have det i det videre forløb, siger Pia Schwerdtfeger, leder Seniorhøjskolen i Roskilde Kommune.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094