23948sdkhjf

Prehn: Kommunalvalg bør få plantebaserede fødevarer ind i offentlige indkøb

Når politikere landet over skal krydse klinger forud for det kommende kommunalvalg, bør det samtidig være anledningen til at sætte et nyt krav i valgkampen: Bæredygtige og plantebaserede fødevarer skal være et parameter i de offentlige udbud.

Sådan lyder opfordringen fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et interview med FødevareWatch.

- Det er oplagt, hvis vi bruger det kommunale og regionale valgår til ude i regioner og kommuner, at tage en diskussion af, hvad er det for et udbud, som vi vil have i vores kommunale og regionale kantiner, siger ministeren, der bl.a. nævner sygehuse og uddannelsesinstitutioner som mulige slutdestinationer.

Spørgsmålet om udvalget af vegetariske og plantebaserede fødevarer i offentlige kantiner var på Christiansborg-dagsordenen i 2020, hvor det blev meldt ud – og efterfølgende igen trukket tilbage – at regeringen som led i klimakampen ville indføre flere kødfrie dage om ugen i det offentlige.

Tilbagetrækningen kom bl.a. efter kritik fra fagforeninger, da det stod klart, at mens der skulle indføres to vegetariske dage i de statslige kantiner og indføres lofter for okse- og lammekød, var samme regler ikke gældende i Folketingets egen kantine.

- Jeg håber, at det er et krav, der kommer op i valgkampen og fylder noget, at når man går ind i en offentlig kantine, skal det være muligt at spise et fuldt nærende måltid, som er plantebaseret, siger Rasmus Prehn i dag og tilføjer:

- Det skal ikke være dette med, at er du vegetar eller veganer, kan du bare gå hen i salatskålen, hvor der så er noget iceberg eller agurk – og så er det dét.

Ministeren uddyber, at der ikke skal være tale om en "løftet pegefinger" over, hvor ofte danskerne skal spise plantebaseret. Han tror dog, at det er "afgørende", at udbuddet af plantebaserede fødevarer generelt bliver større.

- Der kan man godt sige, skal vi bestemme noget på Christiansborg? Jamen, det kan være, at det bliver nødvendigt på et tidspunkt, men nu har vi faktisk her i år 2021 et kommunalt og regionalt valgår, siger Rasmus Prehn.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.079