23948sdkhjf

Svinekød på gaflen fører lettere til blærebetændelse

En bestemt bakterie fundet i kød kan føre til blærebetændelse.

Det er en bestemt bakterie, Staphylococcus saprophyticus, som er hovedårsag til urinvejsinfektion hos især yngre kvinder. Nu har et internationalt forskerhold med base i både Portugal, Spanien, Polen og på Amager og Hvidovre Hospital afdækket, at den kan spredes fra svinekødproduktion og vores fødevarer. 

- Det er ny og betydningsfuld viden, for efter luftvejsinfektion er urinvejsinfektion den næst-hyppigste infektionsårsag til at søge læge,”siger professor Henrik Westh fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, AMH, som er blandt ophavsmændene til den nye forskning. 

Studiet viser, at S. saprophyticus fundet i et slagteri i Lissabon (på udstyr og i kød) var meget lig den udgave af bakterien, der via forbrugerens mad ender i vores mave-tarm-kanal og herfra inficerer blæren. Denne viden kan på sigt bidrage til at forebygge blærebetændelse og de tusindvis af sygedage, denne sygdom medfører hos især yngre kvinder.

Køkkenhygiejne er vigtig

En forståelse af smitteveje via fødevarer er nødvendig for at man eventuelt senere fra politikere eller myndigheders side kan foretage tiltag.

Et studie som dette bidrager med netop denne biologiske forståelse. Henrik Westh nævner tilberedning af mad som en faktor, hvor man som enkeltperson kan gøre en forskel.

- Hvis man får en sådan bakterie fra spækbrættet og ned i sin salat, vil den næppe have været tilberedt ved en temperatur, hvor den bliver slået ihjel, nævner professoren som et eksempel fra den helt nære hverdag. Studier af denne art kan således også tjene som en påmindelse om, at ens kødvarer skal varmes godt igennem.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11