23948sdkhjf

Kan den rette lyd øge ældres og patienters appetit? Det skal et nyt projekt undersøge

Mad skal dufte godt, smage godt og se lækker ud. Vores øjne og smagsløg skal pirres. Men hvad med vores ører? Spiller de også en rolle, når vi spiser? Det skal et nyt studie fra Regionshospital Nordjylland afdække.

Mange patienter med f.eks. cancer, demens, KOL, apopleksi samt en stor del af de ældre svækkede er udfordret i forhold til at sikre, at de får tilstrækkeligt at spise og drikke på grund af nedsat appetit og tørhed i munden.

I et nyt projekt ”Madlyd” undersøger Regionshospital Nordjylland og samarbejdspartnere effekten af specifikke lydes påvirknings af appetit og mundtørhed samt den generelle spiseoplevelse.

- Umiddelbart så kan det virke som en skør ide, men der er stort potentiale hos en lang række patienter, hvis vi ved hjælp af lyd kan øge patienternes appetit og en bedre oplevelse med at spise, siger Dorte Melgaard, seniorforsker, forskningskoordinator, Ph.d. Regionshospital Nordjylland.

Lydcollage som del af spiseoplevelse

I første omgang afprøves effekten af specifikke lydes påvirkning hos kræftpatienter. Deltagerne skal spise to måltider – ét med og ét uden lydene og fortælle om deres oplevelser. 

De skal afspille en lydcollage under måltidet. Lydcollagen består af flere lag og flere typer lyde, der tilsammen kan medvirke til at øge appetitten.

Ideen til projektet stammer fra Jane Kaae og Jesper Kaae, der arbejder med henholdsvis udvikling af mad på et plejecenter og med musik og lyd. Forskningsprojektet udgår fra Regionshospital Nordjylland og gennemføres i samarbejde med Århus Universitet og University of Oxford, ligesom hospitalet samarbejder med Kræftens Bekæmpelse om at finde deltagere.

Bedre ernæring og øget livskvalitet

Der er forsket en del i lyd og musiks indvirkning på raske menneskers oplevelse af fødevarer. Målgruppen for dette projekt er et andet, nemlig kræftpatienter, og der er potentiale til at hjælpe en bred vifte af patienter og svækkede ældre.

Nedsat appetit er en velkendt følge af mange sygdomme, ligesom tørhed i munden er en kendt bivirkning af mange former for medicin.

- Øget spytsekretion er væsentlig for en bedre spiseoplevelse. Det smører munden, så maden bliver lettere at tygge og synke, og spyttet har betydning for smagsoplevelsen og optagelsen af næringsstoffer og fordøjelsesenzymer, siger Dorte Melgaard.

Foruden påvirkning af appetit og mundtørhed, så er der indikationer på, at lydene kan bidrage til oplevelsen af at spise i en social kontekst.

- Det kan samlet set medføre bedring i ernæringstilstand, øget livskvalitet og færre samfundsmæssige udgifter til denne gruppe af borgere, siger Dorte Melgaard.

Der er bevilget 130.000 kr. fra Region Nordjylland Innovationspulje.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081