23948sdkhjf

Idé fra Anders Agger: Gåture skal lette snakken for pårørende og efterladte

Skal vi gå en tur, mens vi tager en snak? Det er fremover et af tilbuddene fra Hospitalsenhed Midts Klinik for Lindrende Behandling til særligt efterladte og pårørende til døende patienter.

Klinikken har for nylig indført walk and talk – eller gå-samtaler – for at hjælpe de pårørende bedre gennem de svære samtaler.

- Det kan godt være meget krævende for patienter og pårørende at tale om så stort og tungt et emne som døden og den situation, de står i. For nogle kan det være helt pinefuldt, og pauser i eksempelvis en telefonsnak kan opleves som akavede og gøre det ekstra svært for dem. Her kan en gåtur være med til at bløde lidt op, så de nemmere kan være i det, fortæller Heidi Møller.

Hun er afdelingsygeplejerske på Klinik for Lindrende Behandling, som er en del af Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Klinikken yder hjælp til døende patienter i både Silkeborg, Viborg og Skive Kommuner, og samtidig tilbyder klinikken ofte også en snak med de pårørende og efterladte, som kan have brug for at få talt både forløbet og de mange svære tanker og følelser igennem.

Anders Agger inspirerede tilbud

Initiativet til gå-samtalerne kom i forbindelse med de aktuelle begrænsninger, som COVID-19 har sat for fysiske møder og tæt samvær. Men faktisk har ideen summet et stykke tid hos Heidi Møller og kollegerne.

- Den er opstået lidt hen ad vejen. For eksempel læste jeg et interview med tv-journalisten Anders Agger, som fortalte, at han jævnligt kører en tur i bil med dem, han interviewer, fordi det løsner op for samtalen.

- Det, at man sidder ved siden af hinanden og kigger fremad, letter på en eller anden måde snakken, forklarede han – og den tanke har siddet hos mig siden. For måske kunne vi også bruge det til noget, fortæller Heidi Møller, som derfor sammen med kollegerne i Klinik for Lindrende Behandling har taget initiativ til at indføre gå-samtaler til særligt de pårørende og efterladte.

Samtalerne er et supplement til de telefonsnakke, klinikken allerede har med både patienter og pårørende. Turene kan foregå i de pårørendes nærområde eller i et nærliggende naturområde og gør det ifølge Heidi Møller nemmere for de pårørende at gå ind og ud af de svære snakke efter behov, ligesom tavsheden opleves knap så voldsom, når den opstår.

- Når man går ved siden af hinanden, kan man blandt andet lade sig distrahere lidt af de ting, man ser, eller lyde, man hører undervejs og på den måde få en lille pause fra det svære. Samtidig går man ved siden af hinanden, så man ikke nødvendigvis har konstant øjenkontakt og er på hele tiden. Det bliver knap så intenst og voldsomt, samtidig med at man alligevel får snakket om de svære ting, vurderer hun.

Hårdt at være pårørende

Selv om Klinik for Lindrende Behandling i sagens natur primært har fokus på at lindre den sidste tid for dørende patienter, så er de pårørende også en del af deres fokus. Klinikkens medarbejdere er derfor opmærksom på også at få vendt nogle af de svære spørgsmål med de pårørende, når der er mulighed for det, ligesom de efterfølgende følger op med kondolence og tilbud om en samtale.

- Som pårørende til en døende er man hårdt ramt. Og det kan være svært at rumme alle de følelser og tanker, man tumler med. Så for at hjælpe dem bedst muligt gennem forløbet, tager vi gerne en snak med dem, der har brug for og lyst til det. Det er vores oplevelse, at mange oplever det som en stor lettelse at få lov at tale om de ting, som måske kan være svære at dele med familie eller venner, siger Heidi Møller.

Tilbuddet om gå-samtaler er fortsat nyt på Klinik for Lindrende Behandling, men tilbagemeldingerne fra de pårørende har ind til videre været meget positive.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095