23948sdkhjf

København finder massivt lønsnyd hos rengøringsleverandører

Københavns Kommune har fundet snyd i løn og arbejdstid i ni ud af 10 sager, hvor der var mistanke mod en rengøringsleverandør. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Derfor har kommunen i 2020 krævet en efterbetaling på 370.637 kroner, viser Københavns Kommunes årsrapport om social dumping i 2020.

Coronakrisen medførte nye, skrappe krav til rengøringen i skoler, vuggestuer, plejehjem og sociale bosteder, og derfor indgik Københavns Kommune aftaler med en række private leverandører. Samtidig skruede kommunens indsatsteam mod social dumping op for kontrollen, da erfaringen viser, at ansatte i rengøringsbranchen er mest udsat for social dumping.

- Det er kynisk og uacceptabelt, når virksomheder spekulerer i at underbetale deres medarbejdere. Jeg er derfor glad for, at vi med en målrettet og hurtig indsats fik sikret de ansatte den løn, som de har ret til. De fleste virksomheder spiller efter reglerne, men tallene sætter samtidig en tyk streg under, at vores indsats imod lønsnyd fortsat er nødvendig, siger overborgmester Lars Weiss (S) i pressemeddelelsen.

I 232 ud af 240 dokumentkontroller, hvor indsatsteamet på baggrund af en konkret mistanke krævede at leverandøren skulle dokumentere sine medarbejderes lønudbetalinger og arbejdstider, fandt indsatsteamet snyd. 

I flere af sagerne er der tale om mindre efterbetaling af beløb, da kommunen hurtigt satte ind. Men i en enkelt sag måtte leverandøren efterbetale 74.041 kroner til 20 ansatte, ligesom leverandøren blev idømt en bod på 325.000 kroner af kommunen. En bod som Københavns Kommune kalder historisk høj. Boden går til Københavns Kommune, som får en reduktion i vederlaget i leverandørens kontrakt.

Dokumentkontroller i Københavns Kommune i 2020:

  • Rengøring: 240 dokumentkontroller
  • Bygge og Anlæg: 152 dokumentkontroller
  • Transport: 10 dokumentkontroller
  • Daginstitutioner: Syv dokumentkontroller
  • Tolkeydelser: Seks dokumentkontroller
  • Vagtvirksomhed: Seks dokumentkontroller
  • Ældrepleje: Fem dokumentkontroller
  • Museum: Fem dokumentkontroller
  • Kantine og Køkken: Fire dokumentkontroller

Københavns Kommune har i alt krævet efterbetaling til berørte medarbejdere på 1.750.244 kr. i sager, som er påbegyndt i 2020.

Kilde: Københavns Kommune

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.314