23948sdkhjf

Johnson & Johnson-vaccine tages ud af vaccineplan

Er man mellem 25 og 39 år gammel, skal man forvente at vente op til yderligere fire uger, før man kan være færdigvaccineret mod coronavirus. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den nye forsinkelse kommer i kølvandet på, at Sundhedsstyrelsen har besluttet sig for ikke at tage vaccinen fra det amerikanske selskab Johnson & Johnson i brug i det danske vaccinationsprogram.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst erkender, at det får konsekvenser for dem, der nu får deres vaccination udskudt.

- De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få, siger hun.

Helene Probst minder desuden om, at gruppen af 25-39-årige er i lav risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb med covid-19.

- Alder er den væsentligste risikofaktor for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19, siger hun.

Ud over de 25-39-årige rammer det også de andre aldersgrupper, at Johnson & Johnson-vaccinen er sorteret fra.

De andre aldersgrupper må således vente cirka en uge mere, før de kan håbe på at være færdigvaccinerede.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere kaldt vaccinen en "game-changer", fordi den kun kræver et enkelt stik, for at man er beskyttet mod covid-19.

Selv om vaccinen er blevet taget ud af den danske vaccinationskalender, betyder det ikke, at borgere ikke får mulighed for at få et stik med vaccinen.

Et flertal i Folketinget er mandag blevet enige om, at borgere selv skal have mulighed for frivilligt og gratis at vælge at blive vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen eller AstraZeneca-vaccinen, som også er blevet pillet ud af det danske vaccinationsprogram.

Forventningen er, at man kan begynde den frivillige ordning i maj, oplyser flere sundhedsordførere efter mandagens møde.

- Vi er enige om at lave en tilvalgsmodel, som de nu vil arbejde på, så man kan tilvælge en vaccine, som ikke indgår i vaccinationsprogrammet, siger Liselott Blixt (DF)

- Vi skal tage det stille og roligt. Der er ikke noget, der skal forhastes igennem. Ingen skal føle sig presset. Det skal være en frivillig model for dem, der gerne vil, siger hun.

Det vil bliver gratis for dem, der ønsker en vaccine, som ikke indgår i det officielle vaccinationsprogram.

De Konservative afviser, at det er en overreaktion at hive vaccinen ud af det officielle vaccinationsprogram.

- Når man har et vaccinationsprogram, skal man også have befolkningen med. Høj tillid i befolkningen er også væsentlig for et vaccinationsprogram, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Han er dog selv åben for et stik med vaccinen fra Johnson & Johnson, som modsat andre kun kræver ét stik.

- De bivirkninger, vi hører om, er en ud af en halv million, det er en meget begrænset risiko. Så jeg synes ikke, at der er noget til hinder for, at man bliver vaccineret med en vaccine fra Johnson & Johnson, siger Per Larsen.

Kilde: /ritza/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125