23948sdkhjf

Nyt symbol vil hjælpe mennesker med demens: Skal gøre folk omkring mere tålmodige

Demens er svært at se. Derfor har Danmark fået et nyt symbol til mennesker med demens.

Det forestiller en håndsrækning og skal give omverdenen bedre mulighed for at hjælpe og udvise tålmodighed. For det er lige netop det, man på den ene eller anden måde kan have brug for, når man har demens.

Det fortæller formand af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, som har udviklet symbolet.

- Tanken med symbolet er, at når man ser symbolet, så er man lidt ekstra opmærksom og tilbyder eventuelt sin hjælp. Det er ikke altid, der er brug for konkret hjælp, nogle gange blot lidt mere tålmodighed, siger Lone Harlev.

Det kan udbrede kenskabet

90.000 danskere lever med demens, og ca. to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendt eller via arbejde. Men hvis man ikke ved, at en person har demens, kan det være svært at tyde. Det skal symbolet også hjælpe med.

- Man kan ikke altid se det. Demens rammer i alle aldre, men vi har tendens til at tro, at det kun er de ældre, der kan have lidelsen. Men det kan også være folk i 50-års alderen. Det kan symbolet også være med til at sætte fokus på, fortæller Lone Harlev.

Det er dog ikke alle, der har lyst til at skilte med, at de er ramt af demens. Derfor var der i starten af projektet lidt skepsis omkring demenssymbolet, men folkebevægelsen har samarbejdet med demensramte om at få dækket de forskellige behov, som folk kan have. Det har ifølge formanden givet stor opbakning.

Fire forskellige genstande indgår i det kit, man kan bestille.

- Man kan dermed både få et symbol, der er synligt på jakken, men man kan også have det lidt mere afdæmpet på eksempelvis sit rejsekort, hvis det er i den situation, men har brug for at signalere, at man har demens, siger Lone Harlev.

Kittet består af en nål til ydertøjet, et klistermærke til eksempelvis et rejsekort eller dankort, et nøglebundt og et nøglekort. Sidstnævnte kan man eksempelvis have rundt om halsen.

- Det kan være til nogle af de yngre brugere, som laver en aktivitet. Hvis de er ude at cykle mountainbike, kan de have nøglekortet med der. Men folk kan selv finde ud af, hvordan de vil bruge de forskellige genstande, bemærker formanden.

Vigtigt at folk kender til det

Symbolet skal ses som et frivilligt hjælpemiddel. Det er ifølge Lone Harlev vigtigt, at så mange som muligt lærer symbolet at kende. Derfor er det ved at blive introduceret til relevant personale i foreningslivet og i transport- og detailbranchen, så der er nogen, der kender det.

Hun håber på, at det kan have en positiv effekt for både de demensramte og folk rundt omkring.

- Det kan forhåbentlig være med til at højne tryghedsniveauet for både de demensramte og pårørende. Vi håber også, at det kan være med til at nuancere det generelle indtryk af, hvad demens er. Du kan godt begå dig med demens, men det kræver lidt mere tålmodighed fra omverdenen. Samtidig kan det også vise, at folk med demens er forskellige og rammer folk i flere aldersgrupper, siger hun.

Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der har eksisteret siden 2017, og består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094