23948sdkhjf

Her er 11 måder til at genkende, om en person har demens

Demens kan være svært at se for det blotte øje.

Men Alzheimerforeningen "Demensven" har listet 11 typiske tegn på, at en person lider af sygdommen. De kommer her:

Svækket hukommelse 

Dette gælder især korttidshukommelsen, f.eks. at glemme, hvad der er sket for kort tid siden, hvorfor man er i en bestemt butik, hvor ens indkøbskurv står, eller hvor man er på vej hen, eksempelvis med bussen.

Besvær med at udføre velkendte opgaver 

Problemer med at udføre almindelige hverdagsting som at købe ind, overskue en indkøbsliste samt håndtere Dankort og penge.

Problemer med sprog og kommunikation 

Vanskeligheder ved at finde det rette ord for en bestemt ting. Eksempelvis bliver en indkøbsvogn til ’den, man skubber rundt’. Personen kan også have svært ved at læse og skrive samt at forstå, hvad der bliver sagt.

Manglende orientering i tid og sted 

Problemer med at finde hjem, genkende velkendte steder eller fare vild, selvom man har boet det samme sted igennem mange år.

Nedsat dømmekraft 

Kan ses, når personen ikke er klædt på efter årstiden og eksempelvis har en vinterfrakke på om sommeren. Det kan også være i forhold at holde styr på økonomien og generelt at træffe valg.

Problemer med at tænke abstrakt 

Svært ved at følge en instruktion, der f.eks. fortæller, at mælken i butikken er placeret ved siden af smør og ikke på hylderne med kolonialvarer.

Koncentrationsproblemer 

Ses eksempelvis ved lange og komplicerede forklaringer, hvor personen med demens mister koncentrationen og glemmer, hvad man taler om.

Opmærksomhedsforstyrrelser

Personen starter på én ting, men gør pludselig noget helt andet, fordi opmærksomheden bliver forstyrret. Vedkommende glemmer typisk, hvad han eller hun var i gang med.

Forandringer i humør og opførelse 

Personen kan let blive forvirret, vred eller mistænksom, tilsyneladende uden grund.

Mangel på initiativ 

At være passiv og have brug for stikord, opmuntring og støtte til at komme i gang. Personen kan gå i stå og tager måske ikke selv initiativ til at bede om hjælp.

Nedsat impulskontrol 

Personen kan tale nedladende og sårende til andre eller gå uden at betale for sine varer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141