23948sdkhjf

Nyt projekt: De plejeansatte i København får mere indflydelse på deres arbejdsdag

Mere rum til den enkelte borgers drømme og behov - mindre til rigide regler og stopure.

Sådan lyder visionen for den udvikling af ældreplejen, som Ældre Sagen og Københavns Kommune går sammen om at skabe med partnerskabsprojektet 'Drømmekommune'.

Ældre Sagen, som står bag initiativet, glæder direktør Bjarne Hastrup sig over, at København har takket ja til at være den første kommune, der indtræder i partnerskabet.

- I Ældre Sagen er vi utrolig glade for, at vi nu i samarbejde med Københavns Kommune skal gå nye veje i ældreplejen. Projektet er vigtigt for os. For der er brug for en værdig ældrepleje nu med mennesket i centrum, siger Bjarne Hastrup og tilføjer:

- Vi skal have fokus på den enkeltes livskvalitet og lytte til de ældres drømme og behov. For eksempel skal vi sikre, at man møder færre forskellige medarbejdere, når man får hjemmehjælp eller bor på plejehjem. Vi skal prioritere de gode relationer, så den ældre mærker mere tryghed og kvalitet i hjælpen.

København slipper hjemmeplejen fri

Hovedformålet med partnerskabet er at få parterne til at tænke i nye baner og bryde med de vante rammer og de måder, man "plejer" at gøre tingene. Det skal ske ved at give større frihed og mere indflydelse til både borgere og medarbejdere.

Det er alt sammen noget, som Københavns Kommune kan se sig selv i. Kommunen har allerede adskillige projekter i regi af hjemmeplejen, som har fokus på netop at sætte medarbejderne fri af det stramme minuttyranni og lade dem finde fleksible løsninger i et tættere samarbejde med den enkelte borger.

- Vi skal have rystet ældreplejen ud af stramme skemaer og stopure. Det handler jo om mennesker og om at finde de bedste løsninger for den enkelte. Derfor vil vi blandt andet "slippe hjemmeplejen fri", fordi vi tror på, at medarbejderne kan finde de bedste og mest fleksible løsninger gennem tæt dialog og samarbejde med borgerne, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling om et af de projekter, som kommunen byder ind med i partnerskabet.

I "Slip hjemmeplejen fri" etablerer Københavns Kommune helt konkret to nye selvstyrende, tværfaglige hjemmeplejeteams, hvor medarbejderne gøres fri af regler og får frihed til at planlægge og udføre arbejdet ud fra borgerens aktuelle situation og behov, og i et andet projekt er der fokus på at opnå en øget tryghed for borgere ved at etablere faste teams på plejehjem.

Gode erfaringer skal deles

Ældre Sagens projekt 'Drømmekommune' skal ifølge parternes fælles forståelsespapir være med til at sætte fokus på, hvordan man i fællesskab kan udvikle kvaliteten på ældreområdet, bl.a. ved at skabe synlighed om de gode resultater og erfaringer, som opnås i én kommune, så andre kommuner - og ikke mindst de ældre - kan få gavn af denne viden.

Samarbejdet blev officielt indgået på et møde mellem Bjarne Hastrup og Sisse Marie Welling onsdag eftermiddag.

Det er forventningen, at flere kommuner vil indgå i partnerskabet og bidrage med resultater og erfaringer til fællesskabet.

Fakta om projekt 'Drømmekommune'

  • Ældre Sagen står bag projekt 'Drømmekommune', som er et partnerskabsprojekt
  • Projektet er en del af opfølgningen på Ældretopmødet, som Ældre Sagen var med til at arrangere i efteråret 2020
  • Partnerskabet løber over tre år, og det er forventningen, at flere andre kommuner tilslutter sig partnerskabet i den kommende tid
  • Ældre Sagen har i forbindelse med projektet etableret et samarbejde med en nystiftet fond og i fællesskab afsat 10 mio. kr. til at støtte projektet
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.282