23948sdkhjf

Demensmedicin er godkendt for første gang i 18 år: Det vil få afgørende betydning

For første gang i 18 år er der blevet godkendt ny medicin mod Alzheimers sygdom.

De amerikanske myndigheder har givet grønt lys til det nye lægemiddel, Aduhelm, som forventes at kunne forsinke sygdommen. Det kan ifølge Alzheimerforeningen vække glæde og håb blandt demenspatienter og pårørende over hele verden.

- Det er en rigtig god nyhed. I dag er der for første gang siden 2003 givet nyt håb til mennesker med demens om at kunne forsinke den sygdom, der for mange er synonym med tab og en følelse af gradvist at blive koblet af i forhold til omverdenen og én selv. Samtidig giver medicinen os endnu en grund til at sætte så tidligt ind over for demens, som muligt, lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

I månedsvis har forskningsverden ventet i spænding på FDAs afgørelse, for utallige bud på nye lægemidler er igennem årene blevet afvist i forskellige faser af den lange proces, der følger med, når et nyt lægemiddel skal godkendes. Derfor er det en særlig stor nyhed, at medicinen er sluppet igennem nåleøjet.

Tidlig opsporing giver større succes

Det nye lægemiddel skal kunne sænke tempoet i udviklingen af kognitiv svækkelse hos personer med Alzheimers sygdom. Men for at virke så effektivt som muligt, er det afgørende, at medicinen indfases så tidligt i demensforløbet som muligt.

- En tidlig indsats med opsporing og udredning er en vigtig forudsætning for at kunne bremse udviklingen af demenssygdom og udsætte noget af den omfattende pleje og behandling, som uundgåeligt følger med et demensforløb. En tidlig opsporing med bedre diagnoser og hurtig indsats efter diagnosen vil samtidig åbne for, at andre former for behandling også kan komme i spil. Det vil samlet set få en afgørende betydning for patienter og pårørendes livskvalitet og forhåbentligt også føre til, at behandlingsbehovet på sigt bliver mindre, forklarer Nis Peter Nissen.

Som demenspatient i Danmark må man dog væbne sig lidt med tålmodighed endnu.

Et stykke vej til godkendelse i Danmark

For selvom lægemidlet er godkendt i USA, skal det igennem mange flere godkendelsesprocesser, før det kan blive givet til danske patienter.

Først skal medicinen godkendes i det Europæiske Lægemiddelagentur og dernæst hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark.

- Vi kan endnu ikke sige noget om, hvornår medicinen kan komme danske demenspatienter til gode - eller om medicinen vil blive godkendt i Europa. Der venter stadig en længere godkendelsesproces med en flere led før det er afklaret, men vi håber selvfølgelig at myndighederne vil prioritere at sætte fart på processen. Derudover er der stadig et stykke vej før vi ved, hvor stor effekt Aduhelm har, og hvad der er af eventuelle bivirkninger på længere sigt, forklarer Nis Peter Nissen.

Men lige meget hvad, giver den nye godkendelse håb. Både om, at den nye medicin fremadrettet kan blive et effektivt middel til at forbedre livet for mennesker med demens og deres pårørende. Men også til at der efter en lang periode uden udvikling på området, nu sættes gang i udviklingen af endnu mere effektiv demensmedicin.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125