23948sdkhjf

SOSU-elev og 77-årig gigtramt tager på 152 km cykeltur: "Jeg får en pause fra mine bekymringer"

I morges tonede ”Jeg er så glad for min cykel” ud fra Smedevej i Tommerup Stationsby.

Sangen er en del af et rejse-arrangement for SOSU-eleven Else Marie Kristensen og 77-årige Gerda Andersen, der skal på en 4 dages cykeltur fra Tommerup til Århus. Formålet med turen er at gøre det muligt for Gerda at besøge sin familie.

- Jeg døjer både med gigt og angst, og derfor er det meget sjældent, at jeg kan komme på besøg hos mine børn og se, hvor de bor og har deres liv, fortæller Gerda Andersen.

Gerda har været aktiv, men gigt gjorde det svært

Det er en kulmination på flere måneders planlægning og træning for den 58-årige SOSU-elev Else Marie Kristensen og 77-årige Gerda Andersen.

Med sang, brunsviger og balloner vil de blive sendt afsted på deres cykeltur, hvor Else Marie træder i pedalerne og Gerda sidder i ladet på den sorte rickshaw-cykel.

- Gerda har altid været en aktiv kvinde, og jeg har mødt hende flere gange gennem livet i forskellige sammenhænge. En dag besøger jeg hende, efter hun har mistet sin mand, og jeg kan se, at hendes gigt har udviklet sig, og hun i det hele taget ikke har det ret godt.

- Det gjorde stort indtryk på mig, at en kvinde, som har været så aktiv, og som har gjort så meget for andre gennem sit liv, pludselig sidder der på den måde. Jeg får derfor lyst til at gøre noget for hende og for andre i samme situation, siger Else Marie Kristensen.

Men turen handler også om, hvordan oplevelser kan skabe fællesskab og have positiv effekt på sundheden og trivslen uden for cyklen.

- Jeg får ro og tro på mig selv igen, siger Gerda Andersen.

Med viden om, at Gerda har cyklet meget gennem sit liv, men at hendes fysiske tilstand ikke er til at træde i pedalerne selv, opretter Else Marie en forening, søger fondsmidler og får anskaffet 3 rickshaw-cykler, som nu bruges til at skabe oplevelser for andre.

Cykeltur giver ro fra tanker og bekymringer

Siden 2019 har Else Marie og Gerda cyklet sammen flere gange om måneden. 

- Når jeg kommer ud i naturen på cykel, får jeg en pause og en ro fra alle mine tanker og bekymringer, jeg sover bedre om natten, og jeg får energi til at være mere aktiv og passe bedre på min krop, fortæller Gerda Andersen.

Derfor sagde hun ja, da Else Marie Kristensen foreslog den lange cykeltur.

- Oplevelser er for mig lige så vigtige som mad. Cykling giver mig oplevelser og dermed livskvalitet, og det er jo en god måde at møde andre mennesker på. Det giver energi, det giver også mig noget at bidrage med og fortælle andre om, og så får jeg nye minder, som jeg kan gå og smile af.

Når Else Marie tænker over de positive effekter, som en cykeltur bidrager med, tænker hun særligt på muligheden for fordybelse i samtalerne. 

- Når vi cykler opstår der et fællesskab og en fortrolighed, og vi har tid til at fordybe os i samtalen. Der opstår et rum, hvor der er plads til at dele ens livshistorie. Det er vigtigt for os alle, at vi bliver set, hørt og anerkendt for det liv, vi har levet. Når vi cykler, bringer det, vi ser og oplever, erindringerne frem.

De to aktive damer cykler indtil på lørdag, hvor turen ender i Aarhus. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094