23948sdkhjf

Nyt initiativ: Undervisning og praktik skal bindes bedre sammen for SOSU-elever

I Nordjylland har der manglet konkrete indsatser, som kan øge antallet af elever, der gennemfører social- og sundhedsassistentuddannelsen

Derfor er der nu blevet udviklet et initiativ, som skal skabe bedre sammenhæng i indsatsen fra skoler og praktikværter. Nye overgangssamtaler ved elevernes skifte mellem skoleundervisning og virkeligheden på plejehjem, sygehuse og i psykiatrien skal være med til at mindske frafaldet og sikre flere social- og sundhedsassistenter til gavn for borgere og patienter i Nordjylland.

- Allerede i dag er der mangel på social og sundhedsansatte i Nordjylland, og efterspørgslen vil fortsætte med at stige i de kommende år. Den udfordring skal løses i samarbejde, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi sammen med kommunerne og de to SOSU-uddannelser nu forsøger at knække koden.

- Målet er at sikre flere uddannede social- og sundhedsassistenter, så patienter og borgere også i fremtiden kan blive mødt af et højt serviceniveau på sundheds- og plejeområdet i Nordjylland, siger Ole Stavad, formand for Regionsrådets udvalg for Regional Udvikling.

Viden om frafald skal sikre nye løsninger

Med en situation hvor mere end hver femte elev stopper undervejs, er frafaldet på social- og sundhedsassistentuddannelsen i Nordjylland for højt. Det er alle enige om.

Men frafaldsproblematikken er kompleks, og der er behov for ny og detaljeret viden om, hvilke udfordringer frafaldet skyldes. Der er mange overgange for eleverne i uddannelsen, og samtidig er mange af eleverne unge og har måske aldrig beskæftiget sig med sundhedsfaglig pleje før.

Det kan være en stor omvæltning pludselig at skulle bevæge sig ud af de vante rammer i klasselokalet og ind i praksis, hvor man ikke længere øver sig på hinanden eller en simulationsdukke, men skal vise omsorg og pleje overfor et menneske, der er afhængig af hjælp.

Derfor vil SOSU STV i samarbejde med SOSU Nord og alle praktikværterne i kommuner og region skabe bedre sammenhæng for eleverne på uddannelsen gennem et nyt samarbejde med repræsentanter fra praksis:

- Vi samler nu de to social- og sundhedsskoler i Nordjylland, de 11 kommuner og regionen i et fælles og meget ambitiøst projekt omkring øget gennemførelse på social- og sundhedsassistentuddannelsen. Der er stor motivation fra alle partnere til at det skal lykkes, og vi glæder os faktisk bare helt vildt til at komme i gang, fortæller Maren Møller Korsgaard, projektleder på SOSU STV.

Bedre sammenhæng bygger på tæt samarbejde

Det overordnede mål med initiativet er at skabe bedre sammenhæng for eleverne på uddannelsen. Undervisere og praktikvejledere skal have et fælles kompetenceløft for at understøtte samarbejdet mellem dem omkring det samlede uddannelsesforløb.

Her spiller dialogen med arbejdsgiverne omkring praktikforløb også en central rolle, og derfor er det afgørende, at der er opbakning til initiativet fra alle de parter, der møder eleven undervejs i uddannelsen:

- Vi er glade for, at vi har fået alle parterne med i projektet. Det er netop det samarbejde, som giver mulighed for at gøre en fælles indsats for at nedbringe frafaldet på social- og sundhedsassistentuddannelsen i Nordjylland, siger Maren Møller Korsgaard.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093