23948sdkhjf

Nye aflastningstilbud i Slagelse skal give borgere med demens og pårørende et frirum

Når demens bliver en del af hverdagen, så får det stor betydning for både borgeren og den pårørende.

Derfor har Slagelse Kommune igangsat et 3-årigt projekt i samarbejde med DGI og Alzheimerforeningen, som har fokus på fleksible aflastningstilbud.

Tilbuddene skal give de pårørende et pusterum og mulighed for at tage vare på sig selv, samtidig med at de ved, at deres kære med demens laver aktiviteter, som giver mening for dem.

De tre nye tilbud kommer til at være en del af projektet ”Et aktivt liv for borgere med demens og deres pårørende”. Det betyder blandt andet, at Aktivitetshuset ”Pusterummet” i Korsør har udvidet sin åbningstid, hvor lige nu fire yngre borgere mødes en gang ugentligt med mulighed for at snakke og deltage i fælles samvær.

Derudover er der fokus på bedre og mere fleksibel aflastning i eget hjem, så borgere og deres pårørende i større grad kan få aflastning ud fra deres individuelle behov.

Aflastningsbesøg bliver individuelle

På nuværende tidspunkt får 10-15 borgere og deres pårørende individuel aflastning af medarbejdere fra hjemmeplejen og frivillige.

- Aktiviteterne til aflastningsbesøg i hjemmet eller på daghjem kan f.eks. være gåture, sang eller hygge med kæledyr. Det er helt individuelt, hvilke aktiviteter man laver ved et aflastningsbesøg.

- Det afhænger af, hvem man er, og hvad man godt kunne tænke sig. Målet er at støtte op om den pårørendes mulighed for at leve et aktivt liv med egne interesser, samtidig med at der støttes op om livskvaliteten hos borgere med demens, fortæller demenskonsulent og projektkoordinator i Slagelse Kommune Vibeke Stubbings.

Som en del af projektet er pårørendegrupper også igangsat, hvor primært ægtefæller til borgere med demens mødes.

Desuden får medarbejdere i hjemmeplejen undervisning i både grundlæggende temaer inden for demens samt inspiration til, hvad den gode aflastning er.

- Både borgere med demens og deres pårørende kan have behov for aflastning. Familie og pårørende overtager som regel flere og flere gøremål for at få hverdagen til at fungere, i takt med at sygdommen udvikler sig.

- Derfor er der brug for at de pårørende kan få et trygt frirum, mens borgeren med demens laver meningsfulde aktiviteter. Vi er i Forebyggelses- og Seniorudvalget rigtig glade for, at mulighederne for aflastning styrkes gennem projektet, og vi glæder os til at følge indsatserne, siger formand for Forebyggelses- og Seniorudvalget Ali Yavuz (A).

Der er ydet tilskud til projektet via satspuljemidler fra Sundhedsstyrelsen, og det løber frem til november 2023.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109