23948sdkhjf

Antallet af ufaglærte stiger dramatisk, men der er stor forskel i kommunerne

Manglen på uddannet arbejdskraft på ældreområdet har aldrig været større. Det får i stigende grad kommunerne til at ansætte uuddannet arbejdskraft til at passe og pleje de ældre borgere.

Helt konkret er andelen af ufaglærte medarbejdere på social- og sundhedsområdet i kommunerne steget fra 13 til 22 procent i perioden 2017 til 2021, når man ser på forholdet mellem antallet af faglærte og antallet af ufaglærte social- og sundhedsmedarbejdere. Det betyder at mere end hver femte medarbejder nu er ufaglært.

Det viser tal fra FOA.

- Det er en skræmmende udvikling, som går udover kvaliteten af den ældrepleje, vi tilbyder vores ældre borgere. Det kræver uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet, siger sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Stor forskel i kommunerne

Forskellen i andelen af ufaglærte kommunerne imellem er meget markant. I 30 kommuner ligger niveauet over 25 procent i 2021. I ti kommuner ligger andelen omkring eller under ti procent. I Rudersdal Kommune, som ligger helt i top med hensyn til ufaglærte i ældreplejen, er tallet helt oppe på 35%, mens Fredericia i den anden ende kun har 5% ufaglærte.

Den stigende antal ufaglærte i ældreplejen er endnu et symptom på de store rekrutteringsproblemer kommuner og regioner har på social- og sundhedsområdet. Frem mod 2040 vil der komme knapt 220.000 flere ældre over 80 år i Danmark.

Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år og har derfor snart mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Læs mere om: FOA
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.159