23948sdkhjf

Træning med ældre gavner personalet: "Det giver gode grin og relationer"

- Medarbejderne er yderst begejstret.

Sådan lyder det fra udviklingskonsulent Malene Storgaard Jensen, der har været med til at indføre træning for de ældre borgere i Horsens Kommune. Det er i form af en digital træningsløsning, hvor SOSU-personalet i hjemmeplejen hjælper de ældre borgere med at gennemføre træningsøvelser i privaten. Størstedelen af de ansatte deltager også selv i aktiviteterne. 

Som udstyr bruger de en tablet med målrettede øvelser. Selvom det er et tiltag, der i høj grad er tiltænkt borgerne, så har det også en masse gavnlige effekter for personalet.

- Man får virkelig mulighed for at observere borgerne og snakke med dem. Det er god tid sammen, og man får opbygget en relation. Der er ikke tid til det på samme måde på en almindelig arbejdsdag. Personalet har ofte kort tid sammen med borgeren, og så er det ikke altid nemt at lægge mærke til, om borgerne får det dårligere eller bedre. Det er der bedre mulighed for her, siger Malene Storgaard Jensen til Magasinet Pleje.

Godt i en tid med mangel på arbejdskraft

Konceptet har været en del af hjemmeplejen i Horsens Kommune i omtrent et år. Det startede som et pilotprojekt med en efterfølgende evaluering. Det er her, at mange af de gode resultater og oplevelser viser sig frem.

De 18 SOSU-ansatte, som indgår i evauleringen, svarer alle, at træningsøvelserne i høj eller nogen grad har haft en positiv effekt for relationen mellem borgerne. 

Mange af medarbejderne deltager også i træningen, og det er yderligere med til at styrke dette, fortæller Morten Manø Hamborg. Han er implementeringskonsulent og har også været med til at indføre tiltaget.

- De laver eksempelvis maverulninger sammen og får et godt grin undervejs. Det er med til at give en god relation og giver nogle gode minutter sammen i løbet af en travl hverdag

Medarbejderne angiver i vidudstrækning også, at de får mere energi, øget fysisk formåen og større arbejdsglæde efter opstart.

Borgerne er blevet mere selvhjulpne

Træningen med personalet foregår to gange om ugen – 20 minutter per gang. Appen med øvelser er fra virksomheden DigiRehab. 

73 procent af de adspurgte mener, at borgerne er blevet mere selvhjulpne under forløbet.

- Personalet ser, at borgerne rykker sig, og det bliver tydeligt, at deres arbejde giver mening, når de hjælper borgerne med det, siger Morten Manø Hamborg.

Konsulenterne ser det som særligt positivt i en tid, hvor det er svært at rekruttere personale til branchen. Tiltag som disse kan vise og være med til at understrege, at SOSU-faget ikke kun handler om personlig pleje og hjælpe folk på toilettet.

- Det er meget givtigt at kunne se, at en mand på 86 år, som plejer at gå med rollator, blomstrer. Lige pludselig kan han selv komme op af de to trappetrin og gå ud til postkassen. Det er dét, vores medarbejdere elsker, fortæller Malene Storgaard Jensen.

Normalt kan arbejdet ellers gå ud på, at man skal kompensere for alt det, som borgerne ikke kan i dagligdagen.

En sidegevinst er også, at personalet får en bedre fysik, og det er gavnligt i en hverdag med slid og til tider tunge forflytninger. Derfor håber Horsens Kommune, at det kan nedbringe sygefraværet og antallet af arbejdsskader.

DigiRehab bliver brugt i en tredjedel af landets kommune og fungerer mest i hjemmeplejen. Virksomheden er i gang med at udvikle konceptet, så det også kan blive udført i plejecentre og aktivitetscentre landet over.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093