23948sdkhjf

København bruger 300 millioner på at fastholde og rekruttere medarbejdere

300 millioner kroner de næste fire år til at styrke rekruttering og fastholdelse af kommunens sygeplejersker, sosu’er, pædagoger og socialpædagoger.

Det er, hvad forligspartierne bag Budget 22 i Københavns Kommune har nikket ja til.

- Vores børn og ældre mærker hver dag manglen på pædagoger, sygeplejersker og sosu’er. Med denne aftale afsætter vi 300 millioner kroner til at rekruttere og fastholde de medarbejdere, vi så desperat mangler. Jeg er glad for, at mine kolleger på Rådhuset anerkender, at det er en af de allerstørste udfordringer, vi står overfor i vores by, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse.

Sætter ind hvor rekruttering er sværest

Knap en tredjedel af pengene svarende til 90 millioner kroner over fire år går til Sundheds- og Omsorgsudvalget og skal målrettes de steder, hvor det er sværest at skaffe hænder. Den konkrete udmøntning skal aftales med de faglige organisationer.

- Pengene kan f.eks. gå til tillæg til sosu-assistenter på plejehjem med høj personaleomsætning, tillæg til sygeplejersker i aften- og nattevagt eller seniortillæg til sygeplejersker over 60 år. Det er det, vi skal se på nu, siger Sisse Marie Welling.

En national udfordring

Udfordringen med at skaffe de nødvendige hænder er ikke kun et problem i København, og derfor efterlyser borgmesteren også nationale løsninger.

- Det her er en kæmpe udfordring for hele Danmark, men den er særlig stor i vores by, fordi leveomkostninger og boligpriser er høje i København. Vi kan ikke løse nationale problemer lokalt. Men vi har taget et vigtigt skridt på vejen. Jeg vil fortsætte med at forsøge at råbe Christiansborg op. For politikerne dér er også nødt til at handle, slutter Sisse Marie Welling.

Fakta om aftalen

Der er afsat i alt 300 millioner kroner i perioden 2022-2025. Knap en tredjedel af pengene skal gå til medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Resten går til pædagoger og socialpædagoger.

De manglende hænder sætter kernevelfærden under et alvorligt pres og gør det svært for kommunen at sikre de nødvendige indsatser for borgerne. I 2020 var det 40 procent af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens stillingsopslag for sygeplejersker, som ikke førte til ansættelse. For sosu-assistenter var det 32 procent og sosu-hjælpere 12 procent.

Udfordringerne forventes kun at blive større i de kommende år, hvor antallet af ældre, som har brug for omsorg og pleje, vil stige. I perioden 2021-2031 forventes f.eks. antallet af borgere over 80 år at stige med 63 procent.

Den konkrete udmøntning af puljerne vil skulle aftales med de forhandlingsberettigede organisationer enten som forhåndsaftaler, der omfatter flere medarbejdere, eller som konkrete, individuelle aftaler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14