23948sdkhjf

Astrid Krag roser plejecenter til Demens Topmøde: ”De bedste rammer for beboerne”

Social- og ældreminister Astrid Krag leverede tirsdag eftermiddag en tale til Demens Topmøde 2021. Her kom hun ind på regeringens visioner for det pressede område, men startede ud med at nævne Plejecenter Bryghuset som godt eksempel.

- Jeg er meget imponeret over jeres dronningeopstilling.

Kommentaren giver et godt grin blandt tilhørerne i Rådhussalen. Claus Bindslev, direktør ved Nextstep, har netop budt social- og ældreminister Astrid Krag (S) velkommen til Demens Topmøde 2021, som bliver afholdt i Aarhus.

Hun er med på en videoforbindelse og skal holde en tale for de mange fremmødte. Det er da også en lettere formel opstilling med en blomst og hvid baggrund, som udgør ministerens fremtræden på storskærmen. Men det er ikke en nytårstale, som Astrid Krag holder 14. september i centrum af Aarhus.

Hun skal tale om regeringens visioner på demensområdet for de mange sundhedsfaglige chefer og medarbejdere, som er mødt op. Hun lægger ud med at tale om Danmarks første demenslandsby Bryghuset.

- Jeg besøgte den for et par uger siden. Bryghuset er Danmarks første demenslandsby, og der går de virkelig op i at skabe de bedste rammer for beboerne og deres pårørende, sagde Astrid Krag.

Tid og ro til omsorg

Svendborg Kommune besluttede i 2015 at etablere Plejecenter Bryghuset som en demenslandsby, hvor der blandt andet er adgang til butikker, frisør og bibliotek. Opsætningen får i talen store roser fra ministeren.

- Medarbejderne i Bryghuset arbejder inden for samme normering som på normale plejehjem. Men de nye rammer gør, at der er mere ro og tid til omsorg. Beboeren Inge Lise kunne fortælle, at det giver ro og tryghed, når medarbejderne altid møder én med åbne arme. Tid og ro til omsorg. Det har vi brug for i vores ældrepleje. Og der er meget, vi kan lære af et sted som Bryghuset, fortalte Astrid Krag.

Men herefter blev talen mere alvorlig. Social- og ældreministeren erkendte, at det ikke er alle med demens, der får samme omsorg som på Plejecenter Bryghuset. Nedskæringer har gjort, at medarbejderne løber stærkt.

- Samtidig er der lagt lag på lag af minuttyranni og kontrol og dokumentation oven på medarbejdernes hverdag. Det vigtigste i vores ældrepleje er relationen mellem den ældre og medarbejderen. Og de pårørende. Men det er netop relationen, der ikke længere er nok plads og tid til, sagde hun i et hurtigt tempo. Der var kun afsat 15 minutter til talen.

Færre har tillid til ældresektoren

Astrid Krag understregede alvoren ved at henvise til en måling fra Trygfonden, som viser, at færre danskere har tillid til, at der vil være en ordentlig ældrepleje til dem, når alderen og helbredet presser sig på.

Her kommer hun så til regeringens visioner, hvor talen kredsede sig om både demensområdet og ældresektoren generelt. Ældreplejen skal være af høj kvalitet, og hun mener allerede, at regeringen har leveret på det.  

- Vi har givet et større løft af kommunernes økonomi de sidste tre år end de foregående 10 år tilsammen. Og vi bruger i dag flere penge per ældre, end vi gjorde, før vi kom til som regering, bedyrede hun

- Er vi så i mål med det? Nej, vi skal sætte ind på flere fronter

I den seneste Finanslovsaftale er der afsat 1,8 milliarder til, at kommunerne kan ansætte over 1000 nye SOSU-medarbejdere. Der er også blevet sat 245 millioner kroner af til at følge op på demenshandlingsplanen.

Astrid Krag nævner en række andre initiativer. Hun runder talen af med at sætte ord på, hvad hun ser som det vigtigste i ældreplejen:

- Relationen mellem den enkelte ældre og medarbejderne er det allervigtigste i vores ældrepleje. Og vi må og skal give mere plads til netop relationen, omsorgen og nærværet for den ældre. Det er fuldstændigt afgørende for, at vi – også i årene der kommer – kan gå alderdommen trygt i møde.

- Tak for jeres store engagement i at gøre Danmark til et demensvenligt samfund.

Astrid Krag vinkede og tog imod en række spørgsmål, inden tilhørerne gav hende en klapsalve, og videoforbindelsen blev afbrudt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093