23948sdkhjf

Nu sætter København hjemmeplejen fri og tester nye metoder

På Nørrebro er et eksperiment i fuld gang. I Guldbergs Have bliver nye tilgange, som kan være med til at forme fremtidens ældrepleje, testet. Al tidligere struktur og vante procedurer, som ikke er lovgivning, er skrællet væk. I stedet er styringen lagt i hænderne på medarbejderne og beboerne selv.

- I Guldbergs Have har vi kastet ”normal praksis” op i luften. Vi forsøger at bygge hjemmeplejen op på ny. Og det er i høj grad borgerne selv, som sammen med medarbejderne sætter kursen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse.

Fakta om Guldbergs Have

  • Guldbergs Have er et afgrænset ældreboligområde med 275 ældreboliger på Nørrebro, hvor cirka 1/3 af del af beboerne modtager kommunal hjemmepleje.
  • 24 boliger omdannes til tryghedsboliger i takt med, at de nuværende beboere fraflytter.
  • En hel etage er omdannet til fælleslokaler med opholds- og spiserum, sygeplejeklinik, træningsrum, mødelokaler og kontor, og der er ansat pædagogisk og terapeutfagligt personale.
  • Guldbergs Have eksperimentet varer i alt 3 år. Det nye medarbejderteam samledes første gang i december 2020. De første borgere flyttede ind i december 2020. Men en del af opstarten er blevet forsinket af corona-krisen.

I Guldbergs have afprøves blandt andet forskellige teamstrukturer, samarbejds- og ledelsesformer, arbejdsmåder, aktiviteter og kommunikationsmetoder.

Flere fagligheder i spil

Det samme team af medarbejdere står for plejen både dag, aften og weekend og har en høj grad af selvstyre ift. egen arbejdstid og tilrettelæggelsen af hjælpen til borgere. Teamet styrer desuden i høj grad selv egen økonomi.

- Det afgørende er, at den enkelte beboers dagsaktuelle behov er i centrum, og at beboerne føler sig trygge. Vi støtter dem i at indgå i fællesskaber og i daglige gøremål som f.eks. madlavning. Vores mål er at udvikle en borgernær og fleksibel hjemmepleje, hvor det er de samme velkendte medarbejdere, der hver dag møder borgerne, siger Sisse Marie Welling.

En af nyskabelserne i Guldbergs Have er, at det tværfaglige team ikke (som hidtil) består alene af social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.

Nu får de følgeskab af pædagoger, terapeuter og sygeplejersker for at skabe en bedre og bredere faglighed. Og teamet er fysisk placeret i Guldbergs Have.

Samtidig er det medarbejderne selv, som kender borgeren, som vurderer borgerens behov og beslutter, hvad der skal leveres af hjælp.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125