23948sdkhjf

Se billederne: Ny base til lægehelikopter er blevet indviet i Nordjylland

Lægehelikopteren har i knap tre år været placeret ved Aalborg Lufthavn, men nu har den fået base ved Saltum i Nordjylland.

Herfra skal den sikre hurtig hjælp til alvorligt syge eller tilskadekomne borgere, der befinder sig i områder med lang transporttid til et akuthospital. Den nye helikopterplads blev i fredags indviet med taler og rundvisning på basen. Du kan se billeder fra helikopterbasen i billedhjulet ovenover artiklen.

Placeringen har været omdiskuteret i det nordjyske, da flere har sat spørgsmålstegn ved, om Saltum ligger for nordligt til, at helikopteren kan dække hele Nordjylland.

Næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman, glæder sig over, at den endelige placering kan give ro om ordningen.

- Helikopteren, der nu har base her ved Saltum, er et vigtigt ekstra ben i det akutte beredskab. Tilsammen bidrager de fire helikoptere til, at akut syge og tilskadekomne med alvorlige lidelser får hurtig, specialiseret hjælp, uanset hvor de opholder sig i landet, siger hun.

Den 4. akutlægehelikopter kom på finansloven i 2018, hvor der blev afsat 45 mio. kroner om året til at drive det ekstra beredskab, som skulle have base i det nordlige Danmark. Og tallene viser, at der er stigende brug for den flyvende hjælp.

Alene i perioden 2018-2020 har ordningen haft en stigning i aktiviteten på knap 15 procent. Foreløbige tal for 2021 tyder på yderligere aktivitetsstigning på cirka 6 procent.

Del af en samlet indsats

De fire akutlægehelikoptere indgår som en integreret del af hele den præhospitale indsats, som tilsammen yder borgerne hjælp, når de bliver akut syge eller kommer til skade. Indsatsen rækker fra den praktiserende læge og lægevagten, Alarmcentralen 1-1-2, ambulancer, akutlægebiler og endelig helikopteren.

- I akutte situationer er tid ofte en afgørende faktor. Det kan eksempelvis være ved blodprop i hjerne eller hjerte, eller ved alvorlige ulykker. Det er meningsfuldt at være med til at yde den hurtige indsats, som lægehelikopteren tilbyder, siger Troels M. Hansen, lægefaglige leder af akutlægehelikopteren.

Helikopteren er blandt andet bemandet med en læge og en paramediciner. Det betyder, at behandling og diagnostik af patienten kan gå i gang, allerede når helikopteren er fremme ved patienten. Indsatsen sker i et tæt samarbejde med ambulancer, akutlægebiler og personalet på hospitalerne.

Fakta om Akutlægehelikopter-ordningen og den fjerde helikopter

  • Den nationale akutlægehelikopterordning drives af regionerne i fællesskab, og midlerne til drift kommer fra Staten.
  • Akutlægehelikopteren, der nu får base ved Saltum, blev sat i drift 2. januar 2019. De første 2 år og 9 måneder har den haft midlertidig base ved Aalborg Lufthavn.
  • Udover helikopteren ved Saltum har regionerne yderligere tre akutlægehelikoptere med baser i henholdsvis Skive, Billund og Ringsted.
  • Helikopterne er døgnbemandede året rundt af en pilot, en akutlæge og en paramediciner.
  • Fra januar til og med juli 2021 har de fire akutlægehelikoptere i alt fløjet 2.890 gange. I hele 2020 fløj de i alt 4.672 gange.
  • Mere end hver tredje flyvning går til en patient med symptomer på hjerte/kar sygdomme. Andre store grupper er patienter med symptomer på blodprop eller blødning i hjernen og patienter med svær tilskadekomst, fx efter store trafikulykker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109